11. heinä, 2016

Skeptikkojen ja Coelhon retket huuhaan ja uskontojen maailmoissa

Intialainen Sanal Edamaruku on skeptikko, joka on ottanut elämäntehtäväkseen paljastaa taikauskon ja muun huuhaan pehmeä ydin. Kirjailija Juhani Karila puolestaan riskeeraa uskottavuutensa väittämällä huuhaaprofeetaksi julistettua Paulo Coelhoa hyväksi kirjailijaksi. Nämä rohkeat miehet Edamaruku ja Karila esiintyvät Hesarin sunnuntailiitteessä 10.7.2016.

Edaramaku tekee tärkeää työtä. Gurut, ennustajat ja ihmeidentekijät rahastavat surutta herkkäuskoisilta ihmisiltä tekemällä silmänkääntötemppuja ja väittämällä omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Jos Suomeen paennut Edarmaku palaisi Intiaan, kiukkuiset fanaatikot tappaisivat hänet.

Taikausko voi hyvin kehitysmaissa. Mutta se voi hyvin myös kehittyneissä länsimaissa ja niiden monissa kirkoissa. Taikausko ei jäänyt keskiajan pimeyteen huolimatta tieteen huikeista saavutuksista. Skepsis ry:llä on edessään suuri työmaa.

Monien uskonnoista keskustelevien skeptikkojen ongelma on, että he eivät näytä ulottavan tieteellistä tarkkuuttaan uskonnollisten ilmiöiden tarkempaan erittelyyn.

  • On uskontoa, joka riistää, hajottaa, hyväksikäyttää ja kutistaa. Se torjuu tieteen ja elää omassa epä-älyllisessä kuplassaan. On Uri Gellertejä, fundamentalisteja, islamisteja ja häikäilemättömiä tv-saarnaajia.
  • On uskontoa, joka kasvattaa meitä ihmisyyteen, kyseenalaistamiseen, rohkeuteen, rakkauteen ja oikeudenmukaisuuteen. On Nelson Mandela, Martin Luther King, Gandhi ja viisaat kirkonjohtajat.

Näitä kahta rypästä ei voi niputtaa yhteen. Ne ovat täysin eri maailmasta. Uskontojen ja uskomusten maailma on moninainen.

Paulo Coelhoa kriitikot pitävät uskomuksilla ratsastavana huonona kirjailijana, joka kirjoittaa simppelisti ja käyttää myyttistä kieltä. Karila ottaa esimerkiksi Alkemistin kuuluisan lauseen: ”Kun haluat jotain, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen.” Tätä lausetta äärirationalistit pitävät helppohintaisena uskontona.

Minusta Coelho muotoili lauseensa loistavasti. Tulin testanneeksi sen 20 vuotta sitten ryhdyttyäni yrittäjäksi. Päätin alkaa etsiä toimistoa Helsingistä. Seuraavana aamuna ajelin kaupungilla ja huomasin talojen seinien täyttyneen Toimitilaa vuokrattavana -julisteista. Mistä ne ilmestyivät siihen yhdessä yössä?

Elämä olisi köyhää, jos meidän olisi aina pakko käyttää kieltä tyyliin: ”Päätin etsiä toimistoa, ja havaitsemisen psykologian tutkimusten osoittamalla tavalla huomioni kiinnittyi kohteisiin, jotka vastasivat sen hetkisiä tarpeitani.”

Onneksi meillä on kyky kriittiseen ajatteluun. Ja onneksi meillä on kyky kokea ja ilmaista asioita muutenkin kuin kylmän rationaalisesti.

Tarvitsemme Edamarukua, kriittistä tutkimusta ja tasokasta tiedettä, joka muokkaa uskomuksiamme ja joka uskaltaa tutkia kriittisesti myös omia uskomuksiaan.

Tarvitsemme tunnetta, taidetta, tarinoita, mielikuvitusta ja uskontojen viisautta, joka antaa elämällemme merkityksiä ja joka samalla ymmärtää omat rajansa.

 

Avainsanat: skeptismi, uskonto, huuhaa, taikausko, Coelho, tiede, uskomukset

Kommentit

Jutta Saanila

11.07.2016 19:54

Olen ollut äärimmäisen paljon tekemisissä ihmisten kanssa, jotka itsekin kutsuvat itseään huuhaa-maakareiksi ja kuitenkin saavat paljon vastauksia päivittäin henkimaailmasta. Jokaisella on oma totuus.

Jutta Saanila

15.07.2016 06:52

Huijareita toki on, mutta kaikkia henkisesti ismeistä vapaita ihmisiä leimaa etupäässä järkkymätön etsintä ja opiskelu.

Tapio Aaltonen

12.07.2016 09:36

Totta, kokemukset ovat subjektiivisia, eikä niitä pidä mitätöidä. Yksi raja kulkee siinä, huijaako henkilö tietoisesti muita,, omaksi edukseen,

Liisa Auruksenaho

11.07.2016 14:23

Eli pitää uskoa ja sitten Jumala avaa ovia. Olen ihan itse kokenut, että näin on!

Tapio Aaltonen

11.07.2016 15:09

Meidän elämänkatsomuksemme, ja se miten uskomme, määrittelee vahvasti meidän kokemuksemme. Sen minkä yksi kokee sattumaksi toinen tulkitsee johdatukseksi. Me luomme koko ajan merkityksiä.

Liisa Auruksenaho

11.07.2016 14:21

Toisaalta, Raamatussa kerrotaan että kun israelilaiset faaraota pakoon juostessaan astuivat veteen vesi seisahtui! Ja taas, kun astuivat Jordaniin palatessaan Egyptin orjuudesta, vesi seisahtui....

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu