20. elo, 2016

Mikä on elämän tarkoitus?

”Mistä me juteltais?”

”Siitä, mikä on elämän tarkoitus - kävellään, puhutaan ja videoidaan.” Olimme Savitaipaleella juhannuksena 2016 systerin ja sen miehen mökillä.

Tarkkaan ottaen Ilona sanoi, että puhutaan kutsumuksesta, joka on noin 30 vuoden ajan ollut lempiteemojani. Minulle kutsumuksen löytäminen on samaa kuin elämän tarkoitus.

Ajattelen, että meillä kaikilla on sisimpämme ytimessä timantti, jokaisella omansa, olemassaolomme ydin, kaikkein aidoin minämme. Siinä ovat ydinarvoni, moraalini, elämänkatsomukseni, elämänfilosofiani tai ideologiani, uskoni ja uskomukseni, kaikki se joka juuri minulle on tärkeintä ja pyhintä ja joka ei ole kaupan. Siinä ovat kipuni ja häpeäni. Siinä kiteytyy passioni ja missioni. Se on Jumalan kuva, jos halut käyttää sitä ilmaisua.

Elämän tragedia on siinä, että maailma huijaa minua sivuraiteille, unohtamaan sen, kuka oikeasti olen. Tai huijaan itse itseäni. Teen sitä, mikä on muotia tai miten vastaan toisten odotuksiin. Toteutan muiden unelmia. Kerään asioita tai ideoita, joita lopultakaan en tarvitse enkä edes halua. Timantin päälle kertyy kuonaa. Se hukkuu.

Olen olemassa, jotta löytäisin itseni, yhä uudestaan, Sokrateen tunne itsesi -hengessä. Ja että löydän paikkani, elämäntehtäväni, mahdollisuuteni palvella.

Mikä siis on elämän tarkoitus?

Elämän tarkoitus on pyyhkiä pölyä ja rasvaa pois timantin päältä.

Tämä on yhtä hyvä vastaus kuin useimmat muutkin. Ainakin jos kysyn, mikä on minun elämäni tarkoitus.

Lähdimme siis tyttäreni Ilona Rauhalan kanssa kävelylle. Ensin pitkin kapeaa metsätietä, sitten kulttuurimaisemaan. Puhuimme siitä, että kutsumus on enemmän ja muuta kuin työtä tai tekemistä. Se on tapa olla, suhteeni toisiin tai vaikka harrastukseni. Jotain jolla ilmennän aidointa itseäni. Tässä on linkki keskusteluumme, jos haluat tulla mukaan.

Olen muuten sitä mieltä, että tarkoituksen kokeminen on taito. Jotkut vaan osaavat kokea elämän tarkoitusta ja kaiken lisäksi löytää merkityksiä elämän pienille asioille.

Voiko sitä oppia? Uskon, että voi.

Jos kiinnostaa, niin lähde kanssani kävelylle miettimään tarkoitusta, merkityksellisyyttä ja kutsumusta. Luova kutsumus -ryhmäcoaching alkaa jälleen syyskuun lopussa.

Mikä on elämän tarkoitus? Tämä kysymys on vuosituhansien aikana poikinut rajattomasti vastauksia, kuten ”mieletön kysymys”, ”elämä itse”, ”rakkaus”, ”elämän jatkuminen”, ”työ”, ”planeetan pelastaminen”, ”Jumala”. Se on herkullinen kysymys stand up -koomikolle, filosofille ja saarnaajalle. Kysymykseen voi suhtautua kyynisesti tai uteliaasti, tiukan asiallisesti tai rennommin. Kakki eivät halua kysyä sitä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on provosoiva kysymys.

 

Ps. Upea yhteensattuma. Kirjoitin blogini eilen illalla melkein valmiiksi. Viimeistelin sitä tänä lauantaiaamuna. Siinä sivussa kävin vilkaisemassa Facebookia. Heti ensimmäisenä silmiini osui Mikael Jungnerin päivitys, jossa hän kyseli elämän tarkoitusta. Siitä syntyi hieno keskusteluketju. Näyttää siltä, että universumi on sittenkin olemassa.

 

Kuva: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sergio Palao

Kommentit

Jaan-Erik

24.08.2016 14:23

Ajattelun ja tietämisen lisäksi kokemuksellinen elämäntarkoituksen tunteminen: "The Purpose of Life Is to Discover Your Gift. The Meaning of Life Is to Give Your Gift Away" - Shakespeare

Tapio Aaltonen

24.08.2016 18:33

Upeasti sanottu. Kyllä William osaa. Parker J. Palmer on sanonut: "Kutsumuksessa hyväksyn todellisen minäni aarteen, jonka jo nyt omistan." Lahjan eli aarteen tehtävänä on tulla käyttöön.

Kari Mikko (K.M.) Pietikäinen

20.08.2016 10:33

Mainiota pyhää sinulle Tapio Aaltonen! Otit esille mielenkiintoisen aiheen: Mikä on elämän tarkoitus? Tutkin linkin kautta keskustelujanne ja annan palautetta myöhemmin. Puhuttelevaa

Tapio Aaltonen

20.08.2016 17:46

Kiitos. Mukava, että herätti ajatuksia. Odotan mielenkiinnolla jatkokommenttejasi.

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu