2. loka, 2016

Olenko moraalinen vai moraaliton? Olen.

Moraalikeskustelujen rakenne noudattaa tyyliä on-off. Samaan tapaan kuin että ihminen on elävä tai kuollut, nainen on raskaana tai ei, kiekko meni maaliin tai kolahti vain pystyrautaan.

”Olemme toimineet lain mukaan.” ”Entä miten on moraalin laita?” ”Koska olemme noudattaneet lakia, olemme toimineet moraalisesti.”

Ei se niin mene.

Olla moraalinen tai moraaliton voi merkitä mitä tahansa sadan ja nollan prosentin väliltä. Moraali on useimmiten jotain muuta kuin joko-tai. Ihminen voi toimia joko moraalisesti esikuvallisella tavalla, kutakuinkin moraalisesti, moraalin kannalta epäilyjä herättävästi tai karkean moraalittomasti.

Eettisen toiminnan tasoista ovat kirjoittaneet monet tutkijat, kuten Archie B. Carroll, joka puhuu yrityksen 1. taloudellisista ja 2. juridisista vaatimuksista, 3. moraalisista velvollisuuksista sekä 4. vapaaehtoisesta sitoutumisesta moraaliseen toimintaan. Joidenkin moraaliksi riittää talous. Jotkut vetoavat lakiin, jotkut velvollisuuksiin. Ja on heitäkin, jotka toimivat oikein, koska haluavat toimia oikein ja tehdä hyvää.

Seuraava skaalaus plus kolmesta miinus kahteen yrittää kuvata moraalin ja vastuu tasoja. Mallia voi soveltaa esimerkiksi organisaation, johtoryhmän, toimitusjohtajan, opettajan, virkamiehen, myyjän, terapeutin, journalistin, papin, poliisin tai lääkärin toiminnan arviointiin tai kenen tahansa omaan itsetutkisteluun.

Kursiivitekstit ovat esimerkkejä. Kuvitteellisena henkilönä olen käyttänyt toimitusjohtajaa.

+3 Eettinen esikuva. Henkilö luo esimerkillään ja integriteetillään toimintakulttuuria, jossa yhdistyy tuloksellisuus ja hyvän tekeminen. Hän osoittaa arvostusta ihmisiä kohtaan.

+2 Eettisten ohjeiden ja normien laatiminen ja tinkimätön noudattaminen. Henkilö torjuu sopimukset, jotka eivät kestä päivänvaloa. Hän tukee hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Tätä kaikkea vahvistetaan ohjeilla ja rakenteilla.

+1 Vilpitön pyrkiminen eettiseen toimintaan. Henkilö toimii rehellisesti, vaikkei olekaan vielä luonut etiikkaa tukevia malleja ja järjestelmiä.

0   Etiikkaneutraali toiminta. Henkilö toimii lakien ja säädösten mukaan. Eettiset teemat ehkeivät kuulu hänen maailmankuvaansa.

-1 Eettisesti horjahteleva toiminta, tilannekohtaisen hyödyn maksimointi. Henkilö valehtelee henkilöstölle välttääkseen kritiikkiä. Hän kohtelee henkilöstöä epäarvostavasti.

-2 Eettisesti tuomittava ja jopa rikollinen toiminta. Henkilö käynnistää huijauksen tai hyväksyy sellaisen ja yrittää peittää jäljet. Hän ajaa härskisti omaa etuaan.

Kyse on oppimisesta ja kasvusta, jossa syvenevällä tavalla nähdään ilmiöiden merkitys ja vaikutukset. Tai kyse voi olla henkisestä taantumasta. Moraali ja henkinen kasvu ovat erottamattomat liittolaiset, toistensa edellytykset.

Jotkut elvistelevät eettisyydellään, mutta kehotan meitä pikemminkin nöyryyteen. Vaikka kuvittelisin olevani miten nuhteeton, minussa on aina jotain moitittavaa. Aina voin toimia paremmin.

Näistä teemoista olen kirjoittanut esimerkiksi kirjassani Johda ihmistä – Teologiaa johtajille ja blogissa Mitä johtajan tulee tietää organisaationsa etiikasta.

Ei viikkoa, ettei tule uutista moraalisista hasardeista. Juuri nyt pinnalla on Deutsche Bankin johtajien kirjanpitoväärennökset. He tuskin tekivät nuorina päätöstä, että ”rupeanpa huijariksi”. Jotain kuitenkin tapahtui, henkistä taantumaa, ensin lievästi, sitten raskaammin. Myös urheilujohtajien etiikasta keskustellaan, jälleen.

 

Avainsanat: etiikka, moraali, velvollisuudet, integriteetti, oikea, väärä, vastuu, henkinen kasvu, henkinen taantuma, Deutsche Bank

Kuva: Pixabay

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu