26. marras, 2016

Tekniikka goes ihminen ja koskee jokaisen arkea

Olin Kaamosforumissa Ivalossa. Tämän Boardmanin vuotuisen kutsutapaamisen teemana oli Teollinen vallankumous 4.0 – yhteiskunta ja yritykset murroksessa. Mietittävää jäi.

Kolme sanaa on kaikkien huulilla: globalisaatio, digitalisaatio ja robotisaatio sekä niihin liittyvät huikeat mahdollisuudet ja vakavat turvallisuusuhat. Menossa on harppaus, jolle vetää vertoja vain 1800-luvun alun teollinen vallankumous, jos sekään.

Syväoppimiseen kykenevät robotit ylittävät monessa kohtaa meidän kykymme. Ihmislääkäreihin verrattuna ne osaavat tehdä nopeammat ja tarkemmat analyysit kudosnäytteestä. Tietoa louhitaan ja big datan avulla sitä jäsennetään ja hyödynnetään.

Tällä on seurauksia. Työn idea on keksittävä uudelleen, samoin organisaatiot. Pian pomonakin voi olla robotti. Eikä tämä ole scifiä.

Tämä kaikki tapahtuu nyt. Ja vielä suurempi murros on seuraavan nurkan takana, maailmassa jossa politiikan pelisäännöt ovat menossa uusiksi ja jossa yhteiskuntien sisäinen tasapaino horjuu. Tässä murroksessa varsinkin eriarvoisuuden uhka tulee ottaa vakavasti, kuten Yhdysvaltojen vaalitulos osoittaa.

Edessämme on suuria mahdollisuuksia. Ihminen luovuttaa pois hänessä asuvan robotin ja parhaassa tapauksessa keskittyy toisen ihmisen kohtaamiseen. On esimerkiksi huomattu, että puolet erikoissairaanhoidon työajasta menee tietotyön rutiineihin. Jos robotit hoitaisivat noista rutiineista vaikka 10 %, niin työ tulisi mielekkäämmäksi ja yhteiskunta voisi säästää jopa 600 miljoonaa vuodessa.  

Uhkakuvatkin ovat melkoiset. Kyberturvallisuus alkaa olla valtioiden turvallisuusstrategioiden kärkipaikalla. Esineiden internet tarjoaa alustan hyökkäyksille, jotka voivat pysäyttää sähkönjakelun tai viraston toiminnan pitkäksikin aikaa.

Brittitutkimuksessa on selvitetty (tai spekuloitu), mitkä ammatit poistuvat ensin ja mitkä ehkä jäävät. Viimeisenä poistuva ammattinimike on terapeutti, mikäli tähän arvioon on uskomista.

Mistä tulin tietoiseksi? Korkeasta iästäni huolimatta haluan ymmärtää tätä vääjäämätöntä kehitystä ja hyödyntää sitä. Samalla aion ottaa turvallisuushaasteet vakavammin. Ensi työkseni vaihdan pois kännykän tehdasasetukset. Sitten mietin salasanakäyttäytymistäni fiksummaksi. En aio kuulua tekniikan kehityksen kauhistelijoihin vaan oppia elämään sen kanssa.

Yksi Kaamosforumissa lausuttu toteamus tuntuu erityisen todelta: Tekniikka muuttuu nopeasti, ihminen muuttuu hitaasti.

 

Avainsanat: tekniikka, globalisaatio, digitalisaatio, deep learning, älyrobotit, yhteiskunnan koheesio, turvallisuus, kyberturvallisuus, big data

Kuva: Pixabay

Kommentit

Tapio Aaltonen

26.11.2016 13:50

Tuo jakaantuminen on todellinen riski, kuten tuli esille. Miten se estetään tai miten sitä hidastetaan? Siinä olisi muutaman ajatushautomon paikka.

Kari Tahvanainen

26.11.2016 13:06

Hienosti kiteytetty Kaamos-foorumin teemat, joista jokainen itsessään riittää haastamaan vanhat käsityksemme. Työtön tulevaisuus voi olla totta monelle. Vaarana yhteiskuntamme jakautuminen!

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu