2. huhti, 2017

Hyvän levittäminen voisi olla minun Suomi 100 -tekoni

Hyvän tekeminen on megatrendi. Meillä on tarve auttaa toisiamme. Auttaja tekee muiden elämän paremmaksi ja voi itsekin paremmin.

Hyvän tekemistä ja altruismia ovat tutkineet mm. tutkijatohtori Frank Martela sekä Suomessakin vierailleet aivotutkijat Dan Siegel ja George E. Vaillant ja monet muut. Evoluutiossa ihminen on pärjännyt ennen kaikkea tekemällä yhteistyötä, ei kilpailemalla.

Olen ollut pitkään HelsinkiMission hallituksessa ja päässyt seuraamaan, mitä suurella vapaaehtoisjoukolla voi saada aikaan. Yksinäisten vanhusten säännöllinen tapaaminen on vapaaehtoistyömme hard corea. Äiti- ja isämentorit tukevat tiukkoja vaiheita eläviä lapsiperheitä tavallisen ihmisen taidoin ja antavat apua arjen jaksamiseen.

Molemmat saavat iloa, autettavat ja auttajat.

Onneksi myös yhteiskunta arvostaa kolmannen sektorin työtä. Siinä missä valtiota ja kuntaa rajoittavat tarkat säädökset ja melko jäykkä hallinto, kolmas sektori toimii joustavasti, kekseliäästi ja vapaaehtoisiin nojaten. Julkinen ja kolmas sektori täydentävät toisiaan.

HelsinkiMissiolla on yli 80 päätoimista työntekijää vastaamassa vapaaehtoistyön koordinoinnista ja koulutuksesta, antamassa ammatillista kriisiapua nuorille sekä huolehtimassa varojen keräämisestä ja kaiken tämän pyörittämisestä. Kymmeniä tuhansia kohtaamisia vuodessa.

Rahaa työlle kerätään esimerkiksi kaduilla. Olet ehkä tavannut nuoria feissareita, jotka haluavat kertoa taustajärjestöstään ja tarjoavat mahdollisuutta tulla kuukausilahjoittajaksi. HelsinkiMissio on yksi näistä feissaajaryhmistä.

Keskimääräinen kuukausilahjoitus on reilun kympin. Lahjoittajat ovat kaiken ikäisiä. Jotkut keräävät rahaa täyttäessään pyöreitä vuosia. Pikku puroista kasvaa leveitä jokia.

Rahaa voi siunaantua vaikka parkkihallin maksuautomaatilla. Muutama vuosi sitten tarjouduin vippaamaan pari kymppiä hämilliselle miehelle, jonka kukkaro oli jäänyt toimistoon. Hänellä oli kiire hakea lapset hoidosta, ja auto seisoi hallissa, samassa kuin omani.

Erotessamme hän pyysi lähettämään tilinumeroni takaisinmaksua varten. Käyntikortista luin hänen tittelinsä ja totesin ääneen, että ”olet näköjään juristi”. Vastaus tuli silmänräpäyksessä: ”Kyllä, mutta olen silti luotettava”. Lohkaisu nauratti minua koko kotimatkan. Meilasin ja ehdotin, että hän lähettäisi sen rahan HelsinkiMissiolle, yksinäisyyden torjumiseksi. Pian sain vastausviestin: ”Kiitos. Se on tärkeää työtä. Laitoin rahan tuplana.”

Kaikella avulla on merkitystä. Kymppikin ratkaisee. Jos tuhat henkilöä lahjoittaa joka kuukausi muutaman kahvikupin hinnan, niin vuodessa voi kertyä sata tuhatta. Sen avulla koulutetaan, autetaan ihmisarvoiseen elämään ja jopa pelastetaan henkiä.

Mikä yhdistys tai järjestö onkaan sydäntäsi lähellä, niin se on riippuvainen tuestasi. Tee rohkeasti hyvää. Ennen kaikkea arjen kohtaamisissa. Tehdään hyvän levittämisestä Suomi 100 -teko.

 

Avainsanat: hyvän tekeminen, HelsinkiMissio, auttaminen, yksinäisyys, vapaaehtoiset, antaminen

Kuva: HelsinkiMissio

Kommentit

Joa

09.09.2021 08:30

Kirjoituksesi lahjoituksista oli hauska ja koskettava. Voimme todellakin auttaa monella tavalla, kuten kerroit tarinassasi. Olemme miettineet kuukausilahjoittajaksi alkamista ja erityisesti haluaisimm

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu