28. heinä, 2017

Luovuus on osa jokaisen arkea ja voisi olla vielä enemmän

Syvimmältä olemukseltaan luovuus on ei enempää eikä vähempää kuin elämän ydinteema.

Luovuutta tulkitaan usein hassuilla tavoilla. Se mystifioidaan kuuluvaksi vain taiteilijoille ja pellepelottomille. Tai se mekanisoidaan prosesseiksi ja tekniikoiksi.

Liike-elämässä luovuuden käsite on kutistettu innovatiivisuudeksi. Se tarkoittaa asioiden systemaattista tarkastelua useista näkökulmista. Etsitään ideoita, joista jotkut voivat olla keksintöjä ja jotkut vanhan tuotteen fiilaamista. Joskus, jos hyvin käy, niistä tulee valmiita tuotteita tai toimintamalleja, innovaatioita.

Luovuus on enemmän. Se ei tyhjenny siihenkään, että maalaa tauluja, kirjoittaa kirjoja, säveltää tai laatii räväköitä mainoksia.

Luovuus on maailmankaikkeuden ytimessä vaikuttava voima. Tämän lennokkaan ajatuksen bongasin 25 vuotta sitten teologifilosofi Matthew Foxilta, joka puhuu käsitteistä Creation Spirituality ja luomisen teologia.

Elämässä käydään jatkuvaa taistelua luovien ja järjestystä ylläpitävien rakenteiden välillä.  On kaaos ja on järjestys. Ilman kaaoksen tai Foxin käyttämää ekstaasin ideaa universumi olisi kuin mekano, jossa kaikki tapahtuisi loogisten syy-seuraussuhteiden mukaan, newtonilaiseen tapaan. Viimeistään kvanttifysiikka on kumonnut tämän ajatuksen, kuten olen lukenut viisaampien sanovan.

Elävässä elämässä järjestys kuvaa paitsi luonnonlakeja myös yhteiselämän rakenteita, perinteitä, uskomusjärjestelmiä ja suunniteltuja toimintatapoja.

Kaaos ja struktuurit tarvitsevat tosiaan. Ne ovat kuin DNA:n kaksisäikeinen nauha, makromolekyylien muodostama kaksoiskierre.

Universumi syntyi alkuräjähdyksestä, ja räjähdys jatkuu. Olemme yhä osa tätä kosmista pamausta, hillittömällä vauhdilla matkalla ei minnekään, luonnonlakien ja kaaoksen ohjaamina.

Mitä oli ennen alkuräjähdystä, siitä ei ole tietoa. Ehkä aiempia universumeita? Jotain tapahtui 13,7 miljardia vuotta sitten, jotain ennustettavaa ja jotain luovan kaoottista.

Martti Lindqvist sanoi: ”Elämä on luovuudella hedelmöitetty kaaos… Psyyken tasolla luovuus on kykyä kestää sisäistä kaaosta ja hahmottaa sitä mielekkäästi sillä tavalla, että uudenlainen toiminta tulee mahdolliseksi.”

On räjähtävä, ekstaattinen, kaoottinen luovuus. Ja ovat jäsentävät ja kokoavat struktuurit, jotka täydentävät luovuutta ja asettavat sille rajat.

Mitä tämä merkitsee arjessa? Esimerkiksi sitä, että olemme kaikki luovia. Että jokainen tilanne on mahdollisuus ajatella ja toimia luovasti. Tänään voin vaikka maistaa jotain uutta makua, kyseenalaistaa vanhan tottumukseni tai lähestyä hankalaa tilannetta tai suhdetta uudella tavalla.

Aivomme tykkäävät luovuudesta. Kahlitun luovuuden vapauttaminen parantaa hyvinvointiamme.

Jos ja kun on näin, sillä tulisi olla seurauksia koko yhteiskunnassa, hallinnossa, liike-elämässä, kasvatuksessa, kirkossa.

Ps. Tämä teksti on muokattu vuonna 2007 julkaisemani kirjan Luova kutsumus – Tarkoituksen kokemisen taito yhden luvun alun pohjalta.

 

Avainsanat: luovuus, rakenne, struktuuri, kaaos, ekstaasi, arjen luovuus, Creation Spirituality, innovaatiot, hyvinvointi

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu