29. maalis, 2018

Ristiinnaulitse! oli harhautetun ja disinformoidun torikokouksen huuto.

Epävirallinen torikäräjäoikeus puhui. Hänet piti teloittaa.

Yhä uudelleen palaamme pitkäperjantain tapahtumaan. Kuulemme Bachin Matteus-passion rytmikkäät Kreutzige-huudot, Ristiinnaulitse, katsomme Hollywood-filmissä raivoavaa kansanjoukkoa, luemme Uudesta testamentista, miten taparikollinen Barabbas huudetaan vapaaksi ja Jeesus listitään.

Se on ihmiskunnan suuria tarinoita, supermeemi, joka toistuu eri muodoissa vuosisadasta ja kulttuurista toiseen. Sen eri versioissa pahuus palkitaan ja hyvyys rangaistaan, ainakin tilapäisesti.

Tien varteen kokoontunut seurakunta oli hetki sitten huutanut hoosiannaa aasilla ratsastavalle kiertävälle ihmemiehelle. Nyt kokoon oli haalittu uusi joukko, mukana väkeä ehkä hoosiannakuorostakin. Se kiihotettiin uskomaan, että nasaretilainen oli pohjimmiltaan jumalanpilkkaaja ja pahantekijä.

Se oli valeuutisilla saastutettu torikokous.

Tapahtui niin kuin tapahtuu näinäkin päivinä. Sen ajan somekampanja, vihapuheryöppy, tahallinen harhautus, disinformaatiopurskahdus ennen ratkaisevaa äänestystä.

Saman ilmiön näimme 30-luvun vaaleissa Euroopassa ja nyttemmin Brexitissä, Yhdysvaltojen presidentinvaalissa sekä median siivittämissä teloituskampanjoissa aina muutaman viikon välein. Suuri yleisö tulee imaistuksi mukaan lynkkaukseen. Tai sankariksi nostamiseen.

Kansaa on helppo manipuloida, kuten huomamme. Itsenäisiä ajattelijoita emme ole, kuljemme joukkohysterian aalloilla. Kiihotumme, ja kiihotamme vuorostamme muita.

Tämä ei ole kannanotto Laajasalon, Louhimiehen tai kenenkään yksittäisen henkilön tapauksiin. Jokainen niistä on oma tarinansa historioineen vivahteineen. Tämä on kannanotto siihen, miten helppoa on saada kansa ottamaan fanaattinen kanta meneillään olevilla kansankäräjillä.

Kirjoitin pari viikkoa sitten ideologioista. Samanhenkisten saippuakuplan sisällä on erityisen helppo synnyttää joukkohysteria. Sote on pelastaja, tai sote on perkeleestä.

Massojen vauhkossa yksilön korkeampi aivotoiminta sammuu. Tunne-elämänsä syväkerroksissa hän toimii kuin pillastunut villihevoslauma tai alfauroksen perässä saalista tavoitteleva susiklaani.

Jollain primitiivisellä tasolla yhdessä koettu hysteria on ymmärrettävää. Se on geeneissämme.

Ehkä muutaman sadan vuoden päästä pääsemme kulttuurievoluutiossamme vaiheeseen, jossa emme enää tarvitse henkistä väkivaltaa, sanomme ikioman mielipiteemme ilman sakinhivutuksen pelkoa ja katsomme asioita tyynesti vailla näkyvää tai edes peitettyä raivoa. Se on sivistyksen evoluutiota.

Kristinuskon historia alkoi valeuutisia levittävien maksettujen kätyrien kampanjasta, joka pönkitti eliitin valtaa ja alisti hyvyyden. Ristiinnaulitse-huuto on edelleen osa ihmiskunnan kulttuuria. Sitä kannattaa miettiä pitkäperjantaina.

Hyvä uutinen on, että siitä voi lopulta poikia jotain hyvää. Ajan myötä tulee pääsiäinen. Tosin ei aina kolmessa päivässä.

 

#pitkäperjantai, #ristiinnaulitseminen, #valeuutiset, #disinformaatio, #torikokous, #joukkohysteria, #supermeemi

Kommentit

Raimo Peltola

30.03.2018 09:56

Hieno kirjoitus. Miksi opittu tieto menneiltä vuosikymmeniltä ei siirry tuleville sukupolville ? Olemme enemmän kouluja käyneitä kuin koskaan. Ylpeys ja kunnia, kasvojenmenetys, sekö meitä ajaa.

Timo Nyman

29.03.2018 13:51

Palaan ajatuksissamme Norjaan muutaman vuoden taakse. Breivik-nimisellä miehellä oli pahat mielessä. Hän harkiten tappoi 77 nuorta. Olen sanonut että tällaisen miehen paikka on "saunan takana".

Tapio Aaltonen

30.03.2018 04:17

Se oli murheellinen tapaus. Tulosta siitä, jossa tekijä eli omassa kuplassaan. Hän oli laajan valeinformaatioverkoston jäsen, joka uskoi asiaansa. Sellaisia verkostoja on keskellämme useita.

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu