5. heinä, 2018

Etiikka ja estetiikka kuuluvat yhteen – E&E elää.

Etiikka ja estetiikka ovat kiinteä parivaljakko, E&E. Ne ovat epäidenttiset kaksoset, jotka molemmat kuuluvat sisäänrakennettuina kaikkeen elämään.

Molemmilla on suunnilleen sama etäisyys elämän survival-tasoon. Ilman E&E-juttujakin voimme hankkia ruokaa ja saada jälkeläisiä, mutta E&E tekee elämästä arvokkaan. 

Eloonjäämisen tunnetut avainsanat ovat shopping and fucking, Mark Revenhillin näytelmän mukaan. Ruokaa ja seksiä, ja elämä jatkuu. 

Ihminen ja ihmiskunta voi elää elämäänsä ilman etiikkaa siten, että jokainen huolehtii muista välittämättä vain omista tarpeistaan.

Myös ilman estetiikkaa voimme selviytyä. Vaikka kadut olisivat täynnä romua, asunnot risu- ja betonikasoja ja toimistot pullollaan paperiröykkiötä ja roskia, niin ihmiskunta nilkuttaa kulkuaan.

Pärjäisimme pitkäänkin, mutta elämä olisi merkityksetöntä, tylsää ja vaarallista. Ennen pitkää tuhoaisimme planeettamme. 

Kaikkein köyhimmissäkin olosuhteissa ihmisillä on eettinen halu huolehtia toisistaan ja tarve luoda ympärilleen kauneutta, estetiikkaa.

Ilman E&E:n läsnäoloa ihmistä ohjaa pelkästään ravinnon saaminen ja suvun jatkaminen. Hän alentaa itsensä periaatteessa planktonin tasolle. Sori, planktonit. Kehittyneempien olioiden maailma on täynnä kauneutta, värejä, tansseja ja välittämistä. Varsinkin ihmisen maailma.

Aavistan, että evoluutiossa etiikka on syntynyt huolenpidon ja turvallisuuden tarpeesta. Olemme sosiaalinen eläin, jolla on tarve luottaa toisiin ja välittää.

Estetiikka puolestaan vastaa ehkä ihmisen mielihyvän tarpeeseen ja kumppanin mielenkiinnon herättämiseen. Myskihärkäurosten mittelöissä voittaja saa kaikki, eikä tyylipisteitä jaeta. Mutta monilla lajeilla tyyli on voimaa tärkeämpi. Antiikin ajattelussa kauneuden ajateltiin heijastavan universumin järjestystä. 

Tässä on yksi syvällisempi pohdinta etiikan luonteesta ja taustasta, by Juhani Pietarinen.  Tässä artikkelissaan Oiva Kuisma puolestaan esittelee estetiikan filosofiaa.

On todettu, että kaikkea etiikkaa ja estetiikka ei voi perustella biologialla, vaikka naturalistiset arvoteoriat sanovatkin muuta. Oikeudenmukaisuutta on vaikea selittää millään primitiivisellä tarpeella. Elämä on osoittanut, että vääryydelläkin voi päästä pitkälle. Silti ajattelemme (useimmat meistä), että on toimittava oikein, koska on oikein toimia oikein.

Uuden yrityksen ensimmäinen murhe ei ole hankkia toimitiloihinsa kukkia ja tauluja. Siitä huolimatta useimmat hankkivat. Tai ainakin huolehtivat toimitilojensa siisteydestä. Monet start-upit näkevät koko olemassaolonsa tarkoituksen eettisesti.

Etiikka vastaa kysymyksiin: Mikä on oikein? Mikä on hyvää? Millainen on hyvä ihminen? Eettinen yritys haluaa tehdä maailmasta paremman. Eettinen johtaja välittää muustakin kuin rahasta.

Estetiikka tutkii taidetta ja kauneutta. Se kiinnittää huomion tyyliin ja harmoniaan.

E&E koskettaa ihmisyyttä sekä olemisen ja tekemisen tapaa. Toimintatavalla on väliä. E&E-yhteisö on vahva yhteisö. E&E-johtaja on vahva johtaja.

Öykkärijohtajien aika on ohi. 

 

Ps. Katso myös blogini Johtamisen taide ja Etiikka on ajattelutapa.

#etiikka #estetiikka #E&E #arvot #johtaminen #organisaatio #eloonjääminen

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu