20. heinä, 2018

Mitä jos lopetettaisiin yleistykset ja stereotyypittely ja alettaisiin kohdata ihmisiä?

Stereotypiat, yleistykset, määrittelyt ja ennakkoluulot ohjaavat ajatteluamme ja asenteitamme. 

Meillä on tarve stereotyypittää kaikkea, mikä liikkuu. Ammattilliitot vastustavat yrittäjyyttä, ja työnantajat ovat riistäjiä. Ateistit ovat tunteettomia ja taiteilijat boheemeja. Virkamiehet nipottavat, ja pakolaiset pakoilevat työtä.  Miehet ovat putkiaivoja ja naiset epärationaalisia tippaleipätyyppejä. Esimiehet ovat kehnoja, HR täynnä kukkahattutätejä ja johtajat kiinnostuneita vain rahasta. Ja kaikkihan me tiedämme, millainen on tosimies.

Koin nuorena hengellisen herätyksen. Meitä oli paljon, ja meistä käytettiin nimeä uskovainen. Olin sinut sen kanssa, mutta sitten nimitys alkoi kiusata minua uskovaisuuteen liitettyjen yleistysten takia. 

Uskovainen vastustaa homoliittoja ja epäilee vahvasti luonnontieteen tuloksia. Sun muuta.

Määrittelylistoja ja karikatyyrejä luomme minkä tahansa asian kannattajasta ja jokaisesta ammattikunnasta, heimosta tai harrastuksesta. Tai vaikka äitien erilaisista tavoista olla äiti.Yksi on hipsteri, toinen hot mama ja kolmas vaikka yliaktiivinen kouluäiti. 

Se mikä ulkoapäin katsottuna näyttää ilmeiseltä, tuntuu kohteena olevasta itsestä naurettavalta. Olemme yksilöitä, emme fiktiivisiä objekteja, jotka määritellään ulkoapäin.

Please, älkää yrittäkö määritellä ja paketoida minua. Minulla ovat mielipiteeni, joille minulla on perusteita ja joita puolustan. En kuitenkaan myönnä kaikkien ajatusteni johtuvan siitä, että koska kuulun siihen ja siihen kuplaan niin tietenkin ajattelen niin tai niin. 

Tosin laumaeläiminä olemme alttiita sosiaalistumaan tärkeimpiin viiteryhmiimme, mikä sekin on elämää. Muttei koskaan koko elämä, ainakaan useimmille meistä. 

Yksi kupla ei riitä kenellekään. Elän vaahdossa, joka koostuu suurista ja pienistä liikkuvista kuplista ja jonka rakenne riippuu siitä, missä piireissä kuljen, keiden kanssa tykkään jutella ja mitä uutisia siilautuu seurattavikseni valitsemieni medioiden uutisvirrasta. 

Minun kuplavaahtoni koostumukseen kuuluu, että olen kristitty, suomalainen, eurooppalainen, porilainen, vihtiläinen, musiikin harrastaja, laulaja, penkkiurheilija, futiksen ystävä, aktiiviliikkuja, yrittäjä, pappi, demarisuvun kasvatti, eetikko, bloggari, tietokirjailija, valmentaja, mentori, puoliso, isä, pappa, kaveri, lähimmäinen, gastronomian harrastelija, politiikan seuraaja (ja kriitikko), kokija, lukija, pohtija, kyseenalaistaja, kannustaja. 

Meillä kaikilla on pitkät listat erilaisia rooleja, ex-rooleja ja määreitä, olemme monen viiteryhmän kombinaatio.  Vaahtoamme eri asioiden puolesta. 

Mitä sinustakin ajatellaan? Entä mitä ne puhuvat minusta? Paradoksaalista kyllä, alamme joskus käyttäytyä meihin liitettyjen yleistysten mukaisesti, hyvässä ja pahassa. Tai provosoidusti niiden vastaisesti. 

Usein kanssakäymisemme on sitä, että minun ennakkoluuloni kohtaavat sinun ennakkoluulosi. 

Aidossa kohtaamisessa ihmiset näkevät toisensa ihmisinä ilman määrittelyjä ja elämän pintavaahtoa.

Aloita vaikka siitä, että kohtaat itsesi rohkeasti ilman uskomuksiasi.

 

#stereotypia #yleistys #samankaltaisuus #karikatyyri #ennakkoluulo #uskomus #uskovainen #identiteetti #fiksauma #kohtaaminen #kuplat #vaahto

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu