31. elo, 2018

Missä piileksivät profeetat?

Tämä on vakavamielinen ajatuskoe. Heti kättelyssä poistan yhden väärinkäsityksen. Alkuperäisessä merkityksessään profeetta ei varsinaisesti tarkoita ennustajaa. Ainakaan jos ennustamisella tarkoitetaan horoskooppien laatimista ja kahvinporojen lukemista. 

Profeetallisia hahmoja tapaamme erityisesti Vanhan testamentin ja Koraanin lehdiltä. Profeetta näki moraalisen epäkohdan ja taisteli sen korjaamiseksi kaikki peliin -hengessä. Monet hurrasivat hänelle, mutta virallinen valta koki hänet kiusalliseksi häiriköksi.

Profeetta Jesaja toimi aikana, jolloin Juudean valtakunnassa elettiin hallinnon rappion aikaa. Muhammed oli köyhien profeetta ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Johannes Kastaja ryöpytti ylimielisiä vallanpitäjiä.

Heitä on ollut meidänkin aikanamme, kuten Martin Luther King Jr., joka näki mustien kohtelun raakuuden. Nelson Mandelassa ja Mahatma Gandhissa oli vastaavaa profeetallista karismaa. He joutuivat kärsimään, mutta eivät antaneet periksi.

Profeetan vaativan tittelin voivat vain harvat ja valitut printata käyntikorttiinsa. Ekosissi Pentti Linkola saattaisi olla siihen oikeutettu. Jotkut ehkä näkevät Steve Jobsissa profeettaa siinä, että hän ajatteli uusiksi kokonaisen toimialan. Tosin hänen taistelustaan epäoikeudenmukaisuutta vastaan ei taida olla näyttöjä. 

Profeetallisuus on hieno sana, mutta melko vaativa. Jos sanoisin saman asian rimaa hitusen alentaen, niin voisin puhua taistelevasta näkijyydestä.

Näkijyys jo sinänsä on vaativaa. Se edellyttää katsomista pintaa syvemmälle sekä kykyä kuvata tulevaisuuden vaihtoehtoja. Yhdenlaista ennustajuutta siis. Näkemyksellinen johtaja tunnistaa, mitä kussakin tilanteessa on pelissä. 

Näkijyyden vastakohta on pakonomainen panostus firman kaavamaiseen pyörittämiseen, tiukka kiinnostus hallinnollisia rutiineja ja nippeleitä kohtaan, tarkastelukulman kapeus ja ideoiden niukkuus.

Taisteleva näkijyys on halua panna kaikki peliin sen puolesta, minkä näkee oikeaksi. Siinä on mukana ripaus anarkismia, kulahtanaiden tapojen kyseenalaistamista ja muumioiden kampeamista hautakammioiden pimentoon. Irtiotto virallisten uskomusten peesaamisesta. 

Mielessäni vilahtelee joitakin näkemyksellisiä vaikuttajia, joilla on tahto ja kyky ajatella uusiksi. Jos nyt palkittaisiin vuoden bisnesprofeetta, niin Elon Musk voisi olla yksi ehdokas. Poliittisen profeetan palkinto ehkä menisi Emmanuel Macronille. Vai onko hänkin jo liiaksi sotkeutunut valtakuvioihin?

Profeetta ja näkijä kiipeää vuoren huipulle ja katsoo, missä mennään ja mitä tarvitaan. Muut kärhämöivät pusikossa vuoren juurella, näkemysvaikuttajalle avautuu 360 asteen perspektiivi.

Mitä lähempänä ravintoketjun huippua johtaja on, sitä upeampi hyve on näkijyys. Tasavallan presidentille se on superhyve. Hänen tulee nähdä kokonaisuus, ministerit käykööt kahakoitaan. Yrityksessä hallituksen puheenjohtajalta voi edellyttää keskittymistä laajaan perspektiiviin ja ainakin suurissa yrityksissä myös toimitusjohtajalta.

Viime vuosina on puhuttu bisnesenkeleistä ja korporaatioiden evankelistoista. Missä piileksivät yritysprofeetat? 

#profeetta #profeetallisuus #näkijä #näkemyksellisyys #kyseenalaistaminen #hyve

Kommentit

Pekka Ranta

04.09.2018 05:35

Eikö chief strategistit ja tutkimusyksiköt hoida tätä puolta? Mutta kuunnellaanko heitä on eri asia. Usein se puoli liiketoimintaa mikä tekee rahaa nyt jyrää.

Tapio Aaltonen

04.09.2018 10:58

Ehken pidä noita strategeja kovin näkemyksellisinä saati profeetallisina. Hyvää työtä tekevät, mutta ehkä kuitenkin rajatulla reviirillä. Totta, heitä ei kuunnella. Raha rules.

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu