28. syys, 2018

Johtajamyyteissä seikkailevat kingit ja konnat. Hoveihinsa he tarvitsevat myös narreja.

Risto Siilasmaan kirja ilmestyy lähiviikkoina. En siis ole voinut vielä lukea sitä, mutta olen seurannut kirjan kirvoittamaa keskustelua Nokian johtamisesta. Ainakin kirja on markkinoitu hyvin.

Vallitsiko Nokiassa pelon ilmapiiri, vai liioitteleeko Siilasmaa? Onko Jorma Ollila raivonnut ja pimittänyt tietoja hallitukselta, vai onko hän toiminut suuryritysten hyvien periaatteiden mukaisesti?

Nokiasta on ainakin kaksi tarinaa, Ollilan ja Siilasmaan. Plus monia muita tarinoita, joita olen minäkin kuullut ex-nokialaisilta.

Tarinoita tarkastellessa on hyvä varoa vauhkoontumasta.

Loppujen lopuksi tärkeintä ei ole, kuka on tarinan kingi ja kuka konna – niin kivaa kuin olisikin perustaa virtuaaliset käräjät, kuunnella todistajalausuntoja ja saada tuomarin päätös. Mahdollisen tuomion jälkeenkin jäisi epäilyksen varjo: tiedämmekö vieläkään, mitä oikeasti tapahtui?

Siilasmaan kirja on tärkeä. Niin väitän, vaikken ole kirjaa lukenut ja vaikkei minulla lukemisen ja keskustelujen jälkeenkään olisi varmuutta siitä, mihin kallioon Nokia törmäsi. Kirjalla on tilauksensa siinäkin tapauksessa, että se osoittautuisi saduksi.

Joskus sadut ovat todempia kuin faktat. Enkä nyt väheksy faktojen merkitystä, edellyttäen, että ne ovat tarkistettavissa ja riittävän kiistattomia. Faktoja käytetään monilla tavoilla, valitettavan usein tarkoitushakuisesti ja tietoisen vilpillisesti. Valhe, emävalhe, tilasto. Ja emätilasto.

Ihmiskunnan suuret viisaudet ovat eläneet myyteissä, jotka ovat kannatelleet yhteistä moraaliamme sekä käsitystämme siitä, keitä olemme ja miten meidän kannattaa toimia. Niitä on uskonnoissa ja vaikka sotien muisteluissa, esimerkkinä talvisotamme tarinat.

Nokian myytillä on opetus. Sen pihvi on kysymys, millaista on hyvä johtaminen ja millainen on hyvä yrityskulttuuri.

Jo nyt käydyn keskustelun tuoksinasta on helppo nostaa esille kaksi opetusta.

Yksi teesi on, että yrityskulttuurilla on valtava vaikutus yhtiön menestykseen. Vallitseeko meillä pelon vain luottamuksen ilmapiiri? Uskallammeko jatkuvasti kyseenalaistaa niitäkin ilmiöitä, jotka tähän saakka ovat olleet menestystekijöitämme? Haluammeko kuulla raadollisetkin raportit?

Toinen opetus liittyy johtamiseen. Jokainen johtaja on ennen pitkää oman menestyksensä vanki. Varsinkin tilanteessa, jossa hän vuosien ajan toimii ylikierroksilla ja alkaa nähdä itsensä messiaana. 

Johtamiskeskusteluissa puhutaan liian vähän nöyryydestä. Mitä menestyneempi johtaja on, sitä tärkeämpää on, että hän tekee päivittäisen nöyryysharjoituksen.

Entisajan hoveissa oli narreja, joiden tehtävänä oli pilkata kuningasta. En tiedä, miten tuloksellista se oli, mutta ehkä hallitsija mietti ainakin hetken rajallisuuttaan. Monet pitivät työpöydällään pääkalloa muistutuksena kuolevaisuudestaan. 

Todet ja tarut kietoutuvat toisiinsa. Niin aivomme toimivat. Jokaisen tarinan kohdalla minun on pysähdyttävä miettimään, mitä minun itseni pitää yrittää oppia.

 

#Nokia #johtaminen #yrityskulttuuri #Ollila #Siilasmaa #tarinat #myytit #oppiminen #peili #narri #pääkallo

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu