22. tammi, 2019

Uskonnot eivät sodi. Ihmiset sotivat.

Oulun tapahtumat ja maahanmuuttajat pyörivät mielessämme. Kaiken taustalla piilottelee yksi suuri kysymys: kulttuurien kohtaaminen ja jossain tilanteissa jopa yhteentörmäys.

Väestökasvun, ilmastonmuutoksen ja poliittisten konfliktien vääjäämätön seuraus on, että pakolaisuus ja maahanmuutto kasvavat räjähdysmäisesti. Tämän dramaattisen skenaarion rinnalla suomalaisuuden valtavirta elää edelleen neitseellistä Impivaaran aikaa. Meillä on yksi valtakulttuuri, yksi tapa suhtautua naisiin ja miehiin, yksi Aleksis Kiven tarina. 

Siis sen rinnalla, mitä erilaiset ilmeisen realistiset tulevaisuuskuvat lupaavat. Olemmeko valmiit?

Kulttuurien ytimessä ovat uskonnot. Rationaalisen läntisen kulttuurimme yksi otaksuma on, että uskonnot ovat häviävää kansanperinnettä. Todellisuus vaikuttaa kuitenkin mutkikkaammalta. Uskonnot näyttävät pikemminkin vahvistuvan. Tulevaisuudessa meidän on opittava tulemaan toimeen muhamettilaisten, hindujen, buddhalaisten, juutalaisten ja erilaisten uususkontojen kannattajien kanssa.

Tästä teemasta kannattaa lukea Rajkumar Sabanadesanin HS-kolumni Oulun tapahtumista on vaikea puhua, mutta juuri siksi niistä pitää puhua – rehellisesti. ”Me kaikki olemme suurelta osin kulttuurimme tuotteita: toiset enemmän, toiset vähemmän.”

Luen parhaillaan Mikko Heikan valaisevaa ja informatiivista kirjaa Uskonnot kohtaavat. Kirjan hyvä uutinen on, että maailmassa käydään paljon uskontojen välistä dialogia. Keskustelujen tavoitteena on ymmärtää toista osapuolta, tuomitsematta ja myötätuntoisesti, samalla arvostaen omaa kulttuuria ja uskontoa.

Vihaan ja pelkoon tukahdutettu ajattelu johtaa jännityksiin, ristiriitoihin ja terroritekoihin. Dialogin tie painottaa, että meillä on paljon yhteisiä huolenaiheita, kuten poliittiset konfliktit ja ilmastonmuutos. Niitä ei voi ratkaista muuten kuin miettimällä, mitä voimme tehdä yhdessä.

On sanottu, että konflikteissa ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ratkaisun avain on tekoäly. Viittaan vaikka Timo Honkelan oivaltavaan kirjaan Rauhankone tai teknologiayhtioden, kuten Googlen, jättihankkeisiin. Ilman tekoälyn ylivoimaista kykyä käsitellä tietomassoja emme kykene täysin hahmottamaan, mitä meidän ympärillämme tapahtuu. 

On myös sanottu, että maailman suurten ongelmien ratkaisujen ytimessä ovat uskonnot. Jos maailman valtauskonnot ja niiden keskeiset vaikuttajat alkavat vahvistaa kannattajiensa vastuullisuutta ja keskinäistä arvostusta, pääsemme pitkälle. Ehkä voimme tehdä maailmasta paikan, jossa ihmiskunnan ja koko luomakunnan on hyvä elää. 

Teknologia, uskonnot ja valtioiden väliset sopimukset ovat kolminaisuus, joka voi olla pelastusrenkaamme. Jokaista noista kolmesta tekijästä tarvitaan.

Vihapuheet lietsovat vihaa. Vihan sokaisema ihminen näkee vain sen, mikä toisessa kulttuurissa ja uskonnossa on pielessä. Häneltä jää havaitsematta, että kaikkien suurten uskontojen ytimessä on rakkaus ja että ylivoimainen enemmistö niiden kannattajista haluaa elää rauhallista elämää.

Uskonnot eivät sodi. Ihmiset sotivat.

 

Ps. Olen parin vuoden ajan kirjoittanut blogin joka viikko. Nyt minulla on menossa muutama laaja kirjoitusprojekti, joten oman elämänhallintani nimissä harvennan blogien julkaisutahdin hieman epämääräisemmäksi. Noista hankkeista kerron myöhemmin lisää. Bloggaamista en kuitenkaan raaski lopettaa, aiheita kun piisaa ja monilta lukijoiltakin on tullut kivaa palautetta. 

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu