4. kesä, 2019

Strategisen ajattelun vihollinen numero 1 on osaoptimointi

Osaoptimointi on johtamisen ja yhteisöjen suurimpia kompastuskiviä. Se tarkoittaa sitä, että kukin tarkastelee asioita vain omasta näkökulmastaan ajaen ennen kaikkea oman viiteryhmän, osaston tai työalan etua. Joskus jopa omaa etua.

Osaoptimointia näkyy kaikkialla, kotimaan politiikassa, EU:ssa, globaalissa kaupassa ja yritysten siiloutumisessa. Julkinen hallinto ja seurakunnat kelpaavat nekin tämän vinouman mannekiineiksi.

Ilmiö on ymmärrettävissä. Uutta hallitusohjelmaa Oodissa julkistaneet puheenjohtajat kertoivat taustaryhmilleen, mitä he olivat tehneet näiden eteen. He pyrkivät osoittamaan, että he ovat saamansa luottamuksen arvoisia. Se oli tietenkin perusteltua, puolueet ovat alun perinkin syntyneet ajamaan jonkin kansanryhmä etua, puolustamaan tärkeää aatetta tai vastaamaan tiettyyn huoleen. 

Seuraavaksi puoluejohtajien on yllettävä tarkastelemaan koko Suomen, koko Euroopan ja koko maailman etua.

Ennen vanhaan Kekkoslandiassa omien äänestäjien etujen puolustaminen näkyi kuuluisassa siltarumpupolitiikassa. Kansanedustaja täytti paikkansa hankittuaan määrärahat vaalialueensa tienpätkään tai patsashankkeeseen. Mennyt aika ei ole kokonaan väistynyt.

Joskus osaoptimointi voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin, varoittavana esimerkkinä Donald Trumpin America first -ideologia. Globaalissa kauppasodassa kaikki ovat häviäjiä, myös Trumpin kiihkeimmät kannattajat.

EU:nkin lankeemuksia on ollut kokonaisnäkemyksen puuttuminen. Muistan ajan, kun mepit valittiin puolustamaan oman valtion, puolueen tai elinkeinon etuja. Mekin lähetimme Euroopan kentille sisukkaita korpisotureita taistelemaan Suomen puolesta.

Nyt alkaa olla toinen ääni kellossa, johtuen ehkä brexitistä, Putinista ja Trumpista. On alettu puhua vahvan Euroopan puolesta. Toivottavasti tämä vire kestää pitkään.

Osaoptimointi on strategisen ajattelun vihollinen numero yksi. Oikeassa strategoinnissa pyritään näkemään kauas, ylittämään oma näkökulma.

Oma etu vai kokonaisuuden hahmottaminen? Mielestäni vastaus siihen on henkisen kasvun ja kypsyyden mittari. Ihminen voi kulkea laput silmillä kuten entisaikojen rattaita vetävä työhevonen, joka hoitaa tasan sen, mitä varten isäntä sitä ruokkii ja sukii. 

Tai hän voi katsoa, mitä suurempaa kokonaisuutta hän palvelee.

Pitkän päälle on aina hyödyllisempää toimia yhdessä muiden osastojen kanssa. Yrityselämää kauan kuvannut kilpailijoiden murskaamisen metafora voitaisiin vaihtaa tanssin metaforaan.

Yhdessä olemme enemmän. Sen opetti viimeistään Suomen jääkiekon leijonalauma.

 

#siilot #osaoptimointi #srateginenajattelu 

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu