25. elo, 2019

Jäljelle jäävät jäljet, ekologiset, digitaaliset ja sosiaaliset

Cherokeet lukivat silmä tarkkana sorkkien, kavioiden ja mokkasiinien jälkiä preerioilla ja metsissä. Me nykyintiaanit seuramme mediasta ekologisia, digitaalisia ja sosiaalisia jalanjälkiämme. Vanha juttu uusilla tavoilla.

Tiedän, että minun hiilijalanjälkeni on suurempi kuin mitä sen pitäisi olla, vaikka luulenkin kyenneeni pienentämään sitä jonkin verran. Digitaalisen jalanjälkeni kanssa olen sumussa. Tieto lisää tuskaa, mutta myös tietämättömyys.

Hiilijalanjäljen kanssa tunnistan tehneeni lähinnä tekoja, jotka saavat jonkinlaisen negatiivisen etumerkin. Olen kuluttanut, saastuttanut ja rasittanut. Olen luopunut ja vähentänyt. Sen sijaan metsää en ole istuttanut pihalleni sitomaan hiiltä. Aurinkopaneeleihinkaan ei liity suoraa hiilen ilmakehästä poistamiseen liittyvää positiivista elementtiä.

Entä jos mittaisin sosiaalista jalanjälkeäni? Mihin minun pitäisi silloin kiinnittää huomiota? 

Yksilöihin, joiden elämänilon ja psyykkisen työkyvyn olen pilannut. Tai joille olen tuottanut elämäniloa ja toivoa.

Yhteisöihin, joiden yhteenkuuluvuuden tunteen ja sosiaaliset suhteet olen katkonut. Tai joita olen yhdistänyt, vahvistanut ja innostanut.

Yhteiskuntaan, jota olen käyttänyt pelkästään hyväkseni. Tai jolle olen tuottanut oikeudenmukaisuutta, luottamusta ja työtä.

Kasvatan sekä negatiivista että positiivista saldoani. Kaikki, mitä teen, vaikuttaa sosiaaliseen jalanjälkeeni, jompaankumpaan suuntaan, myös hetket, jotka vietän yksin uppoutuneena omiin ajatuksiini. Se mitä olen yksin, ruokkii sitä, mitä olen sosiaalisesti.

Fyysistä kuntoani ja uneni laatua voin mitata kehoani kuuntelevalla laitteella. Ilmastokuntoani voin halutessani seurata esimerkiksi kauppaketjujen laskureiden avulla. Sosiaalisen kuntoni reaaliaikainen arviointi on hankalampaa.

Jossain taatusti kehitetään jo nyt laitetta, joka mittaa fiiliksiäni, tuntemani mielihyvän tai -pahan. Seuraavassa vaiheessa laitteiden yleistyttyä saan tiedon siitäkin, mitä keskustelukumppanissani tunnekeskuksessa tapahtuu, kun sanon hänelle jotain tai kun hän muuten vain on vaikutuspiirissäni.

Kaikenlainen mittaaminen on mahdollista. Tosin itse yritän enemmän keskittyä kehoni ja kanssaihmisten luomukuunteluun. 

Mittaan sitä tai en, jätän koko ajan jälkiä jälkeeni. Koko elämäni jättää jäljen. Kun jätän palaverin, minusta jää jälki. Millainen? Siihen voin vaikuttaa.

En tiedä, paljonko on tutkittu sosiaalisen ja ekologisen jalanjäljen suhdetta. Tuloksia odotellessani heitän ilmaan oletuksen, että henkisesti hyvinvoiva yksilö ja yhteisö on valmis välittämään myös planeetan hyvinvoinnista. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

 

Ps. Sosiaalista jalanjälkeä on mitattu ainakin sosiaalisen vastuun ja henkisen pääoman näkökulmasta. Ks. esimerkiksi Center of Sustainable Innovation. Jotkut puolestaan puhuvat tiedonjyvistä, joita jätämme jälkipolvillemme. 

#jalanjälki #sosiaalinenjalanjälki #mittaaminen #hyvinvointi #pahoinvointi #yhteisöt

Kuva: Buffalo Scout by Steve Atkinson

Kommentit

Henna

25.08.2019 08:19

Kiitos Tapio. Sinun "jalanjälki & kuntoisuus" ajatuskehitelmät ovat merkinneet minulle paljon. Ja rohkaisseet muutoksiin ja reflektointeihin. Olen niin samaa mieltä - vastuu ja välittäminen monistuvat

Tapio Aaltonen

25.08.2019 08:23

Toden totta, vastuu ja välittäminen monistuvat. Niiden vaikutus säilyy jopa sukupolvien yli.

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu