23. syys, 2019

Kaukaa näkee lähelle. Tee opintomatka, vaihda maisemaa tai pyri firman hallitukseen.

”Ei ne siellä pääkonttorissa ymmärrä mitään meidän työstä.” ”Firman hallitus on irtautunut reaalimaailmasta.” ”Neuvostossa teillä ei ole tuntemusta meidän arjesta.”

Totta puhutte. Hallitusten ei kuulukaan tietää kaikkea sitä, mitä henkilöstö tietää. Juuri siksi hallituksia ja johtotyhmiä tarvitaan. 

Olin uudehko yrittäjä, kun pääkoppani alkoi täyttyä kiusallisista huolista. Piti raapia palkkarahat, kehittää palveluita, hoitaa vuokrat ja ennen kaikkea tavata asiakkaita. Olin umpikujassa.

Kokenut yrittäjäystäväni pelasti minut. Hänen yksi vinkkinsä oli, että perustakaa ulkoinen hallitus antamaan perspektiiviä.

Minulla oli pitkä johtamiskokemus. Tunsin markkinat melko hyvin. Ideoita oli yli tarpeen. Rutiinit hoituivat joten kuten. Mutta tarvitsimme ryhmän, jolla olisi etäisyyttä firmamme arjen pyöritykseen, kyky nähdä olennaiset asiat ja tarvittaessa kyseenalaistaa valintojamme.

Vuosien varrella hallituksesta tuli minulle ja kollegoilleni tärkeä keskustelukumppani.

Sittemmin olen pannut hyvän kiertämään ja neuvonut yrittäjiä tekemään saman kuin minä silloin. Ulkoinen hallitus on edullisin tapa saada konsulttiapua. Se auttaa pitämään oman pään selvänä. Se varoittaa ja kannustaa sekä näkee mahdollisuuksia, joita arjen rumbassa ei huomaa. 

Olen ollut mukana monissa hallituksissa, sekä yrityksissä että järjestöissä. Nyt olen seurakuntani luottamushenkilö ja ohjaan laajaa tulevaisuusprojektia.

Jotkut seurakunnan työntekijät ovat esittäneet huolen, että luottamushenkilöt eivät tunne heidän arjen työtään. Ymmärrän yskän, henkilöstö kaipaa työrauhaa. Jos tietämätön valtuusto, neuvosto tai tulevaisuustyön ohjausryhmä yrittäisi ohjata yksittäistä työalaa, niin metsään mentäisiin. Työntekijät ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita. Tämä pätee kaikilla aloilla.

Jokainen yhteisö ja johtaja tarvitsee tuekseen ihmisiä, jotka eivät uppoa samoihin arjen haasteisiin ja murheisiin kuin toimiva johto tai henkilöstö ja joiden missiona on keskittyä katsomaan kokonaisuutta.

Hallituksen tehtävänä on tarkastella koko yhteisön toimintaedellytyksiä ja asemaa toimialalla. Se miettii organisaation strategiaa ja painopisteitä, valvoo taloutta sekä tutkii riskejä, joihin on varauduttava. Hallitus näkee asioita, joihin toimiva johto tai henkilöstö ei ehdi tai voi paneutua. 

Siksi hyvän hallituksen kokoonpanon tulee olla monipuolinen. Eläköön hallituksen diversiteetti!

Monet hallitukset kutsuvat henkilöstön edustajia vierailemaan palavereissaan ja kertomaan työstään Hallituksen jäsen saa jonkinlaisen tunnekokemuksen talon arjesta. 

Yksityiskohdilla siis on paikkansa. Mutta ylimmän päätöksentekijän hyve on säilyttää perspektiivi ja riittävä tietämättömyys. Hallituksen kuuluu pitää kohtuullista etäisyyttä organisaation arkiseen hässäkkään ja joskus jopa koko toimialaan.

Samasta syystä johtajien ja asiantuntijoiden on hyvä osallistua seminaareihin, opiskella, käyttää ulkopuolisia haastajia tai vaihtaa maisemaa, tilapäisesti tai pysyvästi. 

Minun maisemanvaihtoni aikoinaan oli yrittäjyys. Nyt katson esimerkiksi kirkkoa hieman eri tavalla kuin ennen.

Kaukaa näkee lähelle.

 

#hallitus #perspektiivi #yksikkö #työala #etäisyys #kokonaisuus #strategia #luottamushenkilöt

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu