6. loka, 2019

Toimi vastuullisesti tai kuole

Osallistuin FIBSin järjestämään seminaariin Yritysvastuu nyt. Väkeä oli iso salillinen. Jo jonkin aikaa olin katsonut, että seminaarikiintiöni oli täyttynyt, mutta tiedon päivitykselle on aina tilaa.

Vastuu on periaatteessa aina kuulunut yritysten dna:han. Sitä ei voi vähätellä, että yritys työllistää, maksaa veroja ja tekee hyödyllisiä tuotteita. 

Vanhojen patruunoiden aikana yhtiöt rakensivat lisäksi asuntoja työväelle, saadakseen käyttöönsä työvoimaa. Patruunat järjestivät harrastustoimintaa, kuten liikuntaa ja kulttuuria, sekä rakensivat kouluja ja kirkkoja. Omistajat ja työväki olivat kuin yhtä suurta perhettä. Tai jotain sinne päin.

Sitten kehitys polarisoitui. Tuli vallalle käsitys, että yrityksen ainoa tehtävä on rahan tekeminen omistajille. Yhteiskunta hoitakoon muut tehtävät. Yrityksen ei tarvitse ajatella ympäröivää maailmaa muuten kuin ehkä lahjoittamalla rahaa urheiluseuroille.

Nykymaailmassa työnjako on jälleen pantu uusiksi. Yritykset ja yhteiskunta liittoutuvat uudella tavalla. On syntynyt uusi henkinen sopimus. Kenelläkään ei ole kunnollista tulevaisuutta, ellemme tee yhdessä jotain tosi vaikuttavaa maailman suurten ongelmien ratkaisemiseksi. Sekä yhteiskunnan että liike-elämän lopullinen päämäärä on ihmisten hyvinvointi.

Viimeisen viivan alla tarkastellaan kolmea asiaa, peopleplanet, profit. Tuttu iskusanajono, muttei enää pelkkää utuista haavetta vaan vakavaa totta. 

Olemme tulleet tilanteeseen, jossa yrityksen elinehto on, että se kantaa huolta yhteiskunnasta ja planeetasta. Maailman pelastamiseksi yritykset säästävät energiaa, kierrättävät, kieltäytyvät hyödyntämästä toimittajinaan lapsityövoimaa käyttäviä yrityksiä, seuraavat muutenkin toimitusketjujen vastuullisuutta ja pyrkivät luomaan tasa-arvoisia ja inklusiivisia työkulttuureja.

Eettisyydelle ei ole enää vaihtoehtoja. Toimi vastuullisesti tai kuole. ”Et ole pitkään olemassa, ellet ole mukana näissä muutoksissa.” (Jyri Arponen, Sitra)

Tutkimus kertoo, että tärkein ajuri yritysvastuulle ovat yrityksen arvot, vastanneista 34 %:n mukaan. Fiblon Oy:ssä mietitään jokaisen tärkeän päätöksen osalta, miten se toteuttaa yrityksen arvoja. Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen korosti yritysvastuun olevan osa arkista toimintakulttuuria, ”meille vastuullisuus on myös elämys”. 

”Parannamme maailmaa servietti kerrallaan.” ”Kun vastuullisuus on osa kulttuuria, sitä ei tarvitse erikseen korostaa.” (Anne Ekberg, Fiblon) 

”Parhaat talentit tulevat taloon, jossa korostuu merkitys.” ”Merkitys on matka.” ”Vastuullisuus on sitä, että sisäistää tekojen merkityksen.” ”Parannamme maailmaa pizza kerrallaan.” (Tommi Tervanen, Kotipizza)

Seminaarin vahva viesti oli, että vastuullisuuden tulee olla elimellinen osa yrityksen strategiaa. Emme tarvitse erillisiä vastuuohjelmia vaan vastuullisen strategian. Vastuullisuusmittareiden tulee olla liiketoimintamittareita.

Oli rohkaisevaa nähdä tutkimustuloksia, joiden mukaan näitä teemoja mietitään yhä enemmän sekä suurissa että pienissä yrityksissä.

Tietenkin on niitäkin, jotka eivät vielä ole havahtuneet miettimään arvojaan, etiikkaansa ja toimintansa vastuullisuutta. Eivät ne kaikki ole vastuuttomia, mutta arvojen ja vastuun jumppaamisesta on taatusti hyötyä.

#yritysvastuu #FIBSry #arvot #etiikka #kulttuuri #yhteiskunta #planeetta #ilmastonmuutos #kiertotalous #kestäväkehitys #vaikuttavuus

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu