27. loka, 2019

Miten sinua on johdettu? Entä miten olet itse johtanut? Kerro tarinasi.

Kelläpä ei olisi kokemuksia johtamisesta. Ne voivat liittyä ensimmäiseen esimieheemme tai elämän myöhempiin vaiheisiin. Ehkä johtajuuteen, joka oli poikkeuksellisen kehnoa tai erityisen hyvää. Lisäksi monilla on kokemuksia omasta johtajuudesta: siinä ja siinä onnistuin, ja siinä tehtiin näyttävä mahalasku. 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS on käynnistänyt keruun, jonka aihe on Hyvä vai paha pomo (inkissä on myös vastausruutu). Toivon hartaasti, että ottaisit muutaman minuutin tai ehkä pitemmänkin hetken ja kirjoittaisit jostain johtamiskokemuksestasi. 

SKS tavoittelee suurta määrää vastauksia. Minäkin toivon sitä, koska olen yhdessä professori Pauli Juutin kanssa tämän hankeen eräänlainen kummi. Ehdotimme hanketta SKS:lle, joka totesi sen hyväksi ideaksi. Lisäksi suunnittelemme kokoavamme keruun tuloksista kirjan, joka valaisee suomalaisten johtamiskokemuksia.

Pauli Juuti on Suomen merkittävimpiä johtamisen tutkijoita. Meikäkin on ollut johtamisen kanssa tekemisissä koko työuran ajan sekä johtajana että johtamisen kehittäjänä ja tietokirjailijana. Olen nähnyt ja kuullut kymmeniä tarinoita. 

Miksi on tärkeää koota tietoa johtamisesta? Siitä yksinkertaisesta syystä, että johtamisella ja johtajuudella on niin dramaattinen vaikutus sekä yksilöiden ja organisaatioiden että koko yhteiskunnan elämään. Maailma janoaa hyvää ja autenttista johtajuutta. Siksi johtamisesta tulee keskustella.

Mitä tällaisen muistitiedon kokoamisella ja analysoinnilla voi saavuttaa? Siihen ei kenelläkään voi olla tarkkaa vastausta. Tieto sinänsä on tärkeää. Ja voi olla, että joitain tabuja tai harhakuvia murskaantuu. Tai että paljastuu jotain, joka näyttäisi olevan meille erityinen johtamisen voimavara tai kompastuskivi. SKS:n tutkijat ja me kummit odotamme jännityksellä, millaisia tarinoita saamme luettavaksemme.

Tämä viestini on vetoomus. Kirjoita tarinasi. Jaa mielellään tätä haastetta eteenpäin verkostossasi. Ehkä tuttavapiirissäsi on joku, jolta olet kuullut kiinnostavia tarinoita. Ne voivat liittyä työpaikkaan tai miksei vaikka vapaamuotoiseen yhdistykseen tai hankkeeseen. Tai ehkä muistelet armeijaa, partiota, poliittista ryhmää, mielipideyhteisöä, seurakuntaa tai koulua. Tai mitä tahansa tilannetta, jossa olet päässyt seuraamaan ja kokemaan johtajuutta

Kaikki vastaukset käsitellään anonyymisti ja ehdottoman luottamuksellisti.

Tässä vielä uudelleen linkki vastauslomakkeeseen. Vastaaminen on mutkattoman helppoa.

Suomi on täynnä tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kuulluiksi.

 

#johtaminen #johtajuus #SKS #muistitiedonkeruu #hyväjapahapomo

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu