27. huhti, 2020

Transsendenssia, merkitystä ja polvistumista

Onko toimintasi vain käsillä olevien ongelmien hätäisiä ratkaisuyrityksiä? Tai lähinnä vanhan toistamista? Jos on, niin kannattaisi alkaa miettiä transsendenssia.

Trans viittaa rajan ylittämiseen, näköesteen takana olevaan, toisenlaiseen ja outoon. Jotain muuttuu, ja kavutaan esteen toiselle puolelle. Mieti vaikka sanoja transformaatio, transport, transistori, transsi ja transsukupuolinen. Aikoinaan transsendenssilla tarkoitettiin ylimaallista ja tuonpuoleista. Sitten mukaan tuli filosofinen ja psykologinen ulottuvuus.

Nyttemmin transsendenssista puhutaan usein kokemuksena, jossa minää tai yhteisömme tarkastellaan suhteessa ulkoiseen maailmaan, toiseen ihmiseen ja kuplaan, itselle vieraaseen tieteenalaan, tulevaisuuteen tai vaikka minän kehittymiseen. Merkityksen ja kutsumuksen psykologiassa käytetään termiä Self-transcendence, minän tai itsen ylittävyys.

Transsendenssin kokemus näyttää olevan universaali.

Positiivisen psykologian isähahmot Christopher Peterson ja Martin Seligman tunnistivat laajassa tutkimuksessaan kuusi universaalia hyvettä: Viisaus ja tieto, Rohkeus, Ihmisyys, Oikeudenmukaisuus, Kohtuullisuus sekä Transsendenssi. 

Transsendenssiin he sisällyttivät käsitteitä: kauneuden arvostaminen, ihmettely, kiitollisuus, toivo ja suuntautuminen tulevaisuuteen, huumori ja leikkimielisyys, henkisyys ja hengellisyys, usko sekä tarkoituksen kokeminen. Kaikki ilmiöitä, jotka ovat rationaalisen lineaarisuuden ja ennakoitavuuden ulkopuolella.

Fjodor Dostojevski pohdiskelee transsendenssin merkitystä: ”Jos suunnattoman suuri riistetään ihmisiltä, he eivät halua elää vaan kuolevat epätoivoon. Suunnaton ja ääretön on ihmiselle yhtä välttämätön kuin pieni planeetta, jolla hän asustaa.”

Kyse voi olla suuresta intuitiivisesta oivalluksesta. Tai usein arkisemmasta ilmiöstä, joka tapahtuu erilaisissa risteyskohdissa. Mitä voimme kuvitella mahdolliseksi, vaikkemme havaitse sitä? Mikä on minän suhde ulkoiseen todellisuuteen? Mikä on minän suhde sinään? Mitä voisin oppia siitä, mitä en täysin ymmärrä? Minkä suuremman todellisuuden osaksi miellän itseni? 

Heureka. Jotain loksahti paikalleen. Oudosti.

Suosittuja transsendenssi-ilmaisuja ovat esimerkiksi: ”Teen tämän perheeni hyväksi.” ”Olen isänmaan asialla?” ”Omistan työni tieteelle.” Tai taiteelle. Vastaavia merkityksiä annamme sanoille ilmasto, universumi, aate, Jumala.

Omia transsendenssin kokemuksiaan voi tunnustella muutaman apukysymyksen avulla:

Mitä tai keitä palvelen? Tähän on helppo löytää monia vastauksia, kuten yhteisöäni, asiakkaitamme tai vaikka suomalaista työelämää.

Mille kumarran? Vastauksia tulee vähemmän. Messin tekemälle upealle maalille ehkä. Ylivoimaisen koskettavalle musiikkiesitykselle. Rohkealle, viisaalle ja epäitsekkäälle johtamisteolle. Sinulla on oma listasi.

Minkä edessä polvistun? Vastausten määrä typistyy. Ehkä niitä löytyy vain 2-3, mutta ne ovat sitäkin räjäyttävämpiä. 

Kypsään ihmisyyteen kuuluu kyky polvistua.

Reflektiotehtävä. Mieti mainittuja kuutta hyvettä. Miten ne auttaisivat siirtymään pandemian jälkeiseen aikaan?

Kommentit

Tapio Aaltonen

27.04.2020 07:35

Hannu, muutin sanan varmuuden vuoksi, vaikka luulenkin transsukupuolisten käyttävän tuota sanaa myös itsestään. Voin olla väärässä.

Tapio Aaltonen

27.04.2020 07:30

Kiitos kommentistasi. Mulla oli ensin se oikea sanan, mutta vaihdoin kevennettyyn muotoon. Yritän välttää pönötyskieltä. Jos se häiritsee, niin muutan takaisin.

Hannu K. Saloranta

27.04.2020 06:54

Tapio. Kirjoituksesi jälleen hyvää pohdiskelua. Yksi kauneusvirhe asiassa kuitenkin oli. Käytit sanaa "transu", joka on mielestäni pejoratiivinen. "Transsukupulinen" siis parempi.

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu