3. marras, 2022

Olen kirkon korkein päättäjä. Muutaman päivän. Yksi yli sadasta.

Sain kutsun kirkolliskokoukseen. Varaedustajana. Tai oikeastaan varaedustajan varahenkilönä. Kutsu tuli kolme päivää sitten. Ensi viikkoni meni uusiksi.

Se on ensimmäinen ja luultavasti viimeinen kertani kirkon parlamentissa. Edustajan valtakirja kännykässäni kuvittelen astuvani H. Moilasena istuntosaliin. Moikkailen tuttuja. Esittäydyn ei-tutuille. Kerron varavaraedustavani kirkon 3,7 miljoonaa jäsentä  ja etten tiedä paljonkaan siitä, mitä siellä tapahtuu.

Järjestävän seuran toimihenkilöt ovat lähettäneet ystävällisiä viestejä, linkkejä ja majoitusohjeita. Edustajille laaditun oppaan luin. Nyt tiedän, miten pyydetään puheenvuoro, ja senkin, miten istumapaikkani määräytyy. Yritän olla mokaamatta.

Kirkkohistorian kulkua komennukseni ei muuta. Kirkko on lyhyen edustajakauteni jälkeenkin huolissaan jäsenmääränsä laskusta, sen hallinto on yhtä raskas kuin ennenkin, ja pitkään hiertänyt avioliittokysymys on edelleen ratkaisematta.

Vuosien varrella olen arvostellut kirkon päätöksenteon hitautta ja sitä, että kolmeneljäosan enemmistösäädös torppaa välttämättömien ratkaisujen tekemisen, joskus vuosikymmeniksi. Hitaus oli hyve menneessä maailmassa, kun kaikki meni muutenkin verkalleen. Nyt tuntuu siltä, että kirkko on pysyvästi muutaman kierroksen jäljessä siitä, mihin kulloinkin pitäisi tarttua.

Olen siis pienenä rattaana Jumalan myllyssä, jonka kivet jauhavat hitaasti. Olen mukana, koska aikoinaan ryhdyin ehdokkaaksi ja olen tällaisissa asioissa sietämättömän vastuullinen. En halua livetä siitä, mihin olen sitoutunut.

Koska mahdollisesti jatkan tulevaisuudessakin kirkon asioiden kommentointia, niin ainakin saan kuvan siitä, miten kirkolliskokous toimii. Ehkä noiden päivien jälkeen osaan arvostaa enemmän noita 109 edustajaa, jotka vuodesta toiseen hoitavat yhteisiä asioita.

Samalla viikolla tapahtuu seurakuntavaalien ennakkoäänestys. Minäkin olen ehdokkaana. Ennen kaikkea haluan auttaa hyvää porukkaamme, joka uskoo Rohkeasti huomiseen.

Seurakuntavaalit vaikuttavat siihen, millaiseksi seuraava kirkolliskokous muodostuu. Paikalliset valtuustot valitsevat sen maallikkoedustajat, mikä on yksi hyvä syy äänestää näissä vaaleissa.

Kun viikko on ohi, niin lupaan raportoida.

#kirkolliskokous #seurakuntavaalit #kirkontulevaisuus

Uusimmat kommentit

13.11 | 19:17

Olet varmastikin oikeassa. Häpeä on isosti mukana tässä tematiikassa.

13.11 | 08:05

Kiitos aidoista ajatuksista.

Luulisin, että se mitä seuraa, jos menet kommentoimaan tuollaisessa kuvaamassasi tilanteessa, on luultavasti häpeärangaistus – sinut vain "ignoorataan".

23.09 | 14:48

Hieno syvällinen tunne tässä mukana, arvostan ja yhden ajatuksiisi.

01.09 | 08:09

Kiitos tästä tarinasta ja ajatuksista. Luin tätä ääneen tätini Elsa Pippolan luona Joensuussa.
Terveiset häneltä. Siunausta elämääsi. Tervetuloa Joensuuhun! elsapippola@gmail.com

Jaa tämä sivu