Olin Kaamosforumissa Ivalossa. Tämän Boardmanin vuotuisen kutsutapaamisen teemana oli Teollinen vallankumous 4.0 – yhteiskunta ja yritykset murroksessa. Mietittävää jäi.
Kolme sanaa on kaikkien huulilla: globalisaatio,n digitalisaatio ja robotisaatio sekä niihin liittyvät huikeat mahdollisuudet ja vakavat turvallisuusuhat. Menossa on harppaus, jolle vetää vertoja vain 1800-luvun alun teollinen vallankumous, jos sekään.
Syväoppimiseenn kykenevät robotit ylittävät monessa kohtaa meidän kykymme. Ihmislääkäreihin verrattuna ne osaavat tehdä nopeammat ja tarkemmat analyysit kudosnäytteestä. Tietoan louhitaan ja big datan avulla sitä jäsennetään ja hyödynnetään.
Tällä on seurauksia. Työn idea on keksittävä uudelleen, samoin organisaatiot.n Pian pomonakin voi olla robotti. Eikä tämä ole scifiä.
Tämä kaikki tapahtuu nyt. Ja vielä suurempi murros on seuraavan nurkan takana, maailmassa jossa politiikan pelisäännöt ovat menossa uusiksi ja jossan yhteiskuntien sisäinen tasapaino horjuu. Tässä murroksessa varsinkin eriarvoisuuden uhka tulee ottaa vakavasti, kuten Yhdysvaltojen vaalitulos osoittaa.
Edessämme on suuria mahdollisuuksia. Ihminen luovuttaa pois hänessän asuvan robotin ja parhaassa tapauksessa keskittyy toisen ihmisen kohtaamiseen. On esimerkiksi huomattu, että puolet erikoissairaanhoidon työajasta menee tietotyön rutiineihin. Jos robotit hoitaisivat noista rutiineista vaikka 10 %, niin työn tulisi mielekkäämmäksi ja yhteiskunta voisi säästää jopa 600 miljoonaa vuodessa.
Uhkakuvatkin ovat melkoiset. Kyberturvallisuus alkaan olla valtioiden turvallisuusstrategioiden kärkipaikalla. Esineiden internet tarjoaa alustan hyökkäyksille, jotka voivat pysäyttää sähkönjakelunn tai viraston toiminnan pitkäksikin aikaa.
Brittitutkimuksessa on selvitetty (tai spekuloitu), mitkä ammatit poistuvat ensin ja mitkä ehkä jäävät. Viimeisenä poistuva ammattinimike on terapeutti, mikäli tähänn arvioon on uskomista.
Mistä tulin tietoiseksi? Korkeasta iästäni huolimatta haluan ymmärtää tätä vääjäämätöntä kehitystä ja hyödyntää sitä. Samalla aionn ottaa turvallisuushaasteet vakavammin. Ensi työkseni vaihdan pois kännykän tehdasasetukset. Sitten mietin salasanakäyttäytymistäni fiksummaksi. En aio kuulua tekniikan kehityksen kauhistelijoihin vaan oppia elämäänn sen kanssa.
Yksi Kaamosforumissa lausuttu toteamus tuntuu erityisen todelta: Tekniikka muuttuu nopeasti, ihminen muuttuu hitaasti.
Avainsanat: tekniikka, globalisaatio, digitalisaatio, deep learning, älyrobotit, yhteiskunnann koheesio, turvallisuus, kyberturvallisuus, big data
Kuva: Pixabay