Alussa oli tarkoitus

Otsikon sanat kirjoitti Viktor Frankl (1905-97), logoterapian perustaja. 

Osallistuin Logoterapiaseminaariin, jossa dosentti Risto Nurmela kiteytti Franklin pääajatuksia. Tämä toimi terapeuttina ja Wienin yliopiston psykiatriann ja neurologian professorina. Hänen ajatuksensa kantavat laajalle yli terapiamaailman ja lääketieteen. Ne ovat kuranttia kauraa työelämälle, johtamiselle, organisaatioille ja arkiselle hyvinvoinnille. 

Tarkoitus, merkityksellisyys,n mielekkyys. Painavat sanat kytkeytyvät toisiinsa ja kuvaavat sitä, mitä me kaikki pohjimmiltaan etsimme.

Jos elämästä ja työstä katoaa merkityksen perspektiivi, kaikki muukin katoaa. 

Viktor Frankln kehitti perusajatuksensa 30-luvulla seuratessaan nuorten itsemurhatilastoja. Tiukkaan testiin hänen teesinsä joutuivat, kun hän sinnitteli kaksi vuotta Auswitchin ja Dachaun keskitysleireillä. Sieltä on peräisin hänen tunnettun sitaattinsa: ”Ihmiseltä voidaan viedä kaikki paitsi yhtä asiaa: hänen vapauttaan missä tahansa tilanteessa valita suhtautumistapansa ja oma tiensä.”

Viruessaan keskitysleirillä Frankl teki valinnan. Selviydyttyäänn kärsimyksistään hän kertoisi koko maailmalle natsien kauheuksista. Se antoi hänen sen hetkiselle elämälleen tarkoituksen.

Ihminen kykenee uskomattomiin suorituksiin, kun hän hahmottaa, että hänen tekemiselläänn on merkitys. Se saa koodarit istumaan tuntitolkulla koneen ääressä tuntiessaan tekevänsä jotain mielekästä. Merkityksen voimalla luolasukeltajat tekivät yli-inhimillisiä ponnistuksia hakiessaan thaipojat luolastan takaisin elämään.

Maailma pyörii, selviytyy ja kehittyy tarkoituksen ja merkitysten voimalla. 

Elämän tarkoitus tuntuu suurelta ajatukselta, kaukaiselta ja tavoittamattomalta. Loppujen lopuksi kyse on siitä,n minkä näen merkityksellisenä juuri nyt.

Viime lauantaina minulle antoi tarkoituksen, kun sain mahdollisuuden luennoida kutsumuksen ideasta kiinnostuneella joukolle. Suurimmillaan kutsumus on elämän mittainen tarkoituksen kokemus.n Jokaisella meistä on se, kutsumuksen timantti. Sen on vain annettava tulla esille, putsattava näkyväksi elämän krääsän alta.

Edellisenä päivän uppouduin kirjoittamaan ajatuksiani ja kokemuksianin tiedoksi jälkipolville. Se tuntui merkitykselliseltä, enkä malttanut lopettaa. Viikon keskivaiheilla suunnittelin kahden kumppanini kanssa kirjaa merkityksen johtamisesta. Tunnemme tekevämme jotain, joka vaikuttaa työelämään.n Alkuviikon merkityshetki oli muutama tunti koulunsa juuri aloittaneen Enstin kanssa ja Unon pelaaminen – minä hävisin.

Viikko oli sarja merkityskokemuksia, jotka kytkeytyivät johonkin peruskokemukseeni joka antaa minulle tunteenn siitä, että haluan elää.

Suurten johtajien vaikuttavuus perustuu heidän taitoonsa luoda tunne tehtävän mielekkyydestä. Se teki Martin Luther Kingistä suuren. Sen varassa Steve Jobs väänsi uudenn vaihteen kommunikaatioteknologian kehittymiseen.

Elämän eri vaiheissa minun on mahdollista tehdä valintoja. Elämällä ovat reunaehtonsa: minusta ei tule Yhdysvaltain presidenttiä eikä sadan metrin juoksun olympiavoittajaa.n Mutta elämän erilaisissa olosuhteissa voin valita, jäänkö olosuhteiden tahdottomaksi vangiksi surkuttelemaan vai etsinkö vaihtoehtoja ja tietä eteenpäin.

#tarkoitus #merkityksenkokemus #mielekkyys #valintan #logoterapia #viktorfrankl #merkityksenjohtaminen #kutsumus