Jäljelle jäävät jäljet, ekologiset, digitaaliset ja sosiaaliset

Cherokeet lukivat silmä tarkkana sorkkien, kavioiden ja mokkasiinien jälkiä preerioilla ja metsissä. Me nykyintiaanit seuramme mediasta ekologisia, digitaalisia ja sosiaalisia jalanjälkiämme. Vanha juttu uusilla tavoilla.

Tiedän, että minun hiilijalanjälkeni on suurempi kuin mitä sen pitäisi olla, vaikka luulenkin kyenneeni pienentämään sitä jonkin verran. Digitaalisen jalanjälkeni kanssa olen sumussa. Tieto lisään tuskaa, mutta myös tietämättömyys.

Hiilijalanjäljen kanssa tunnistan tehneeni lähinnä tekoja, jotka saavat jonkinlaisen negatiivisen etumerkin. Olen kuluttanut, saastuttanut ja rasittanut. Olen luopunut ja vähentänyt.n Sen sijaan metsää en ole istuttanut pihalleni sitomaan hiiltä. Aurinkopaneeleihinkaan ei liity suoraa hiilen ilmakehästä poistamiseen liittyvää positiivista elementtiä.

Entä jos mittaisin sosiaalista jalanjälkeäni?n Mihin minun pitäisi silloin kiinnittää huomiota? 

Yksilöihin, joiden elämänilon ja psyykkisen työkyvyn olen pilannut. Tai joille olen tuottanut elämäniloa ja toivoa.

Yhteisöihin, joiden yhteenkuuluvuudenn tunteen ja sosiaaliset suhteet olen katkonut. Tai joita olen yhdistänyt, vahvistanut ja innostanut.

Yhteiskuntaan, jota olen käyttänyt pelkästään hyväkseni. Tai jolle olen tuottanut oikeudenmukaisuutta, luottamustan ja työtä.

Kasvatan sekä negatiivista että positiivista saldoani. Kaikki, mitä teen, vaikuttaa sosiaaliseen jalanjälkeeni, jompaankumpaan suuntaan, myös hetket, jotka vietän yksin uppoutuneena omiin ajatuksiini.n Se mitä olen yksin, ruokkii sitä, mitä olen sosiaalisesti.

Fyysistä kuntoani ja uneni laatua voin mitata kehoani kuuntelevalla laitteella. Ilmastokuntoani voin halutessani seurata esimerkiksi kauppaketjujen laskureiden avulla. Sosiaalisenn kuntoni reaaliaikainen arviointi on hankalampaa.

Jossain taatusti kehitetään jo nyt laitetta, joka mittaa fiiliksiäni, tuntemani mielihyvän tai -pahan. Seuraavassa vaiheessa laitteiden yleistyttyä saan tiedon siitäkin,n mitä keskustelukumppanissani tunnekeskuksessa tapahtuu, kun sanon hänelle jotain tai kun hän muuten vain on vaikutuspiirissäni.

Kaikenlainen mittaaminen on mahdollista. Tosin itse yritän enemmän keskittyä kehoni jan kanssaihmisten luomukuunteluun. 

Mittaan sitä tai en, jätän koko ajan jälkiä jälkeeni. Koko elämäni jättää jäljen. Kun jätän palaverin, minusta jää jälki. Millainen?n Siihen voin vaikuttaa.

En tiedä, paljonko on tutkittu sosiaalisen ja ekologisen jalanjäljen suhdetta. Tuloksia odotellessani heitän ilmaan oletuksen, että henkisesti hyvinvoiva yksilö ja yhteisö on valmis välittämäänn myös planeetan hyvinvoinnista. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

 

Ps. Sosiaalista jalanjälkeä on mitattu ainakin sosiaalisen vastuun ja henkisen pääoman näkökulmasta. Ks. esimerkiksi Centern of Sustainable Innovation. Jotkut puolestaan puhuvat tiedonjyvistä, joita jätämme jälkipolvillemme. 

#jalanjälki #sosiaalinenjalanjälki #mittaaminen #hyvinvointi #pahoinvointi #yhteisöt

Kuva: Buffalo Scout by Steve Atkinson