Johtaminen on taidetta. Tai ainakin se voisi olla.

Entä jos johtaminen nähtäisiin ennen kaikkea taiteena? Ainakin voisimme ottaa taiteesta oppia.

Tämä ei ole hassu havukka-ahomainen ajatuskoe tai pelkää privaattipohdintaa. Olen törmännyt johtamistaiteenn ideaan silloin tällöin johtamiskirjallisuudessa ja erilaisissa pajoissa ja kirjoitellut siitä joskus itsekin. Johtamista oikeasti kannattaa lähestyä taiteena.

Kuulen tietenkin vastaväitteen: johtamiseen kuuluu rationaalisuusn ja järjen käyttö. 

Niin kuuluu taiteeseenkin. Erotukseksi johtamista kahlitsevista arkimalleista kunnon taide on enemmän kuin pelkkää järkeilyä. Modernit johtamisteoriat korostavat tunnetta ja inspiraatiota,n mutta käytännön johtaminen tuppaa tapahtumaan numeroiden, taulukoiden, totisuuden ja jäykkien rakenteiden dominoimassa paradigmassa. Ilman että edes tunnistamme sitä.

Kiinnostavimmat musiikkiteokset sisältävätn persoonallisen otteen, rytmistä vaihtelevuutta, virtaavuutta, yllätyksellisyyttä ja tasapainoa, rajojen rikkomista ja kokoavaa tuttuutta. On tiukkaa dissonanssia ja vapauttavaa harmoniaa. On pianissimoa ja fortea, erilaisia rytmityksiä,n tempoja ja instrumenttien vuorovaikutusta. Kun melodia liitelee korkeuksissa, basso antaa vahvan pohjan.

Entä jos saman voisi sanoa johtamisesta? 

Musiikissakin siis järkeillään. Musiikin teoriat vaikuttavat säveltämiseen.n Teknisen taidon opettelu on muusikkouden oppimisen ydintä. Säveltäjät toistavat itseään. Tärkeät asiat kirjoitetaan partituuriin. Suurin osa teoksesta ja sen syntymisprosessista on rutiinia, käsityötä.n Silti mukana on tuhti annos ainutkertaisuutta, vain siihen sävellykseen tai esitykseen kuuluvaa. 

Teos alkaa elää taitavien muusikoiden yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa yleisön kanssa.  Joskus pienet finessitn ovat ratkaisevia, joskus musiikin räjähtävä voima. Ei ihme, että eri muodoissaan musiikki puhuttelee suurinta osaa ihmiskuntaa. 

Vastaavaa voitaisiin kuvata kirjallisuudesta, kuvataiteesta, teatterista, tanssitaiteesta,n stand-upista, joikhaamisesta, mistä tahansa luovasta tekemisestä.

Entä jos ennakkoluuloton taidelaitos järjestäisi johtamistaiteen näyttelyn. Esillä johtajuutta, joka puhuttelee ja koskettaa ja on jotain muuta kuinn tunneköyhää ja intohimotonta monologia. 

Siellä esiintyy johtajia, livenä, kuvina ja tarinoina. Yksi sytytti tiiminsä luomaan uutta. Toinen sai joukkonsa ratkaisemaan megaluokan ongelman. Kolmas nosti konkurssikypsänn yrityksen kukoistukseen. Neljäs osoitti moraalista selkärankaa, kun pienellä vilpillä olisi saanut huomattavia taloudellisia voittoja.

Heitä on kymmeniä ja satoja. Heitä yhdistää yksi piirre. Heille johtaminenn on enemmän kuin rutiinisuoritus. He ovat oma itsensä. He katsovat ihmisiä ja suoritusta, eivät vain viimeistä riviä. Ja juuri siksi heidän viimeinen rivinsä on keskimääräistä parempi, jatkuvasti.

Johtamistaidetta voi oppia esimerkiksi siten, että altistaa itsensä erilaisille vaikutteille, älyllisisille, emotionaalisille ja sosiaalisille. Sekä yrittää tehdä jonkin asian hieman eri tavalla kuin edellisenä päivänä. 

 

#johtaminen #johtajuus #taide #musiikki #rationaalisuus #järki #tunne #intohimo