Olin uudehko yrittäjä, kun pääkoppani alkoin täyttyä kiusallisista huolista. Piti raapia palkkarahat, kehittää palveluita, hoitaa vuokrat ja ennen kaikkea tavata asiakkaita. Olin umpikujassa.
Kokenut yrittäjäystäväni pelasti minut. Hänen yksi vinkkinsän oli, että perustakaa ulkoinen hallitus antamaan perspektiiviä.
Minulla oli pitkä johtamiskokemus. Tunsin markkinat melko hyvin. Ideoita oli yli tarpeen. Rutiinit hoituivat joten kuten. Mutta tarvitsimme ryhmän, jolla olisi etäisyyttän firmamme arjen pyöritykseen, kyky nähdä olennaiset asiat ja tarvittaessa kyseenalaistaa valintojamme.
Vuosien varrella hallituksesta tuli minulle ja kollegoilleni tärkeä keskustelukumppani.
Sittemmin olen pannut hyvänn kiertämään ja neuvonut yrittäjiä tekemään saman kuin minä silloin. Ulkoinen hallitus on edullisin tapa saada konsulttiapua. Se auttaa pitämään oman pään selvänä. Se varoittaa ja kannustaan sekä näkee mahdollisuuksia, joita arjen rumbassa ei huomaa.
Olen ollut mukana monissa hallituksissa, sekä yrityksissä että järjestöissä. Nyt olen seurakuntani luottamushenkilö ja ohjaan laajaa tulevaisuusprojektia.
Jotkut seurakunnan työntekijät ovat esittäneet huolen, että luottamushenkilöt eivät tunne heidän arjen työtään. Ymmärrän yskän, henkilöstö kaipaa työrauhaa. Jos tietämätönn valtuusto, neuvosto tai tulevaisuustyön ohjausryhmä yrittäisi ohjata yksittäistä työalaa, niin metsään mentäisiin. Työntekijät ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita. Tämä päteen kaikilla aloilla.
Jokainen yhteisö ja johtaja tarvitsee tuekseen ihmisiä, jotka eivät uppoa samoihin arjen haasteisiin ja murheisiin kuin toimiva johto tai henkilöstö ja joiden missiona on keskittyä katsomaan kokonaisuutta.
Hallituksen tehtävänä on tarkastella koko yhteisön toimintaedellytyksiä ja asemaa toimialalla. Se miettii organisaation strategiaa ja painopisteitä, valvoo taloutta sekä tutkii riskejä, joihin on varauduttava. Hallitusn näkee asioita, joihin toimiva johto tai henkilöstö ei ehdi tai voi paneutua.
Siksi hyvän hallituksen kokoonpanon tulee olla monipuolinen. Eläköön hallituksenn diversiteetti!
Monet hallitukset kutsuvat henkilöstön edustajia vierailemaan palavereissaan ja kertomaan työstään Hallituksen jäsen saa jonkinlaisen tunnekokemuksen talon arjesta.
Yksityiskohdilla siisn on paikkansa. Mutta ylimmän päätöksentekijän hyve on säilyttää perspektiivi ja riittävä tietämättömyys. Hallituksen kuuluu pitää kohtuullista etäisyyttä organisaation arkiseenn hässäkkään ja joskus jopa koko toimialaan.
Samasta syystä johtajien ja asiantuntijoiden on hyvä osallistua seminaareihin, opiskella, käyttää ulkopuolisia haastajia tai vaihtaa maisemaa, tilapäisestin tai pysyvästi.
Minun maisemanvaihtoni aikoinaan oli yrittäjyys. Nyt katson esimerkiksi kirkkoa hieman eri tavalla kuin ennen.
Kaukaa näkee lähelle.
#hallitus #perspektiivi #yksikkö #työalan #etäisyys #kokonaisuus #strategia #luottamushenkilöt