Kertomus sicamaisesta ahneudesta sekä Manuelin ja Carmenin rohkeudesta

Kaukana suuren meren takana oli lakitoimisto nimeltä Masa von Sica. Sen johtaja Alvaro ajoi röheellä Bentleyllä ja asui kaupungin hulppeimmassa palatsissa, jonka ovella seisoi vartija.

Sica menestyi, koska se hoiti rikkaidenn raha-asioita, niiden jotka halusivat säilöä rahansa veroparatiisien pankkeihin. Sicalla oli töissä plutoona asianajajia ja assistentteja, jotka perustivat firmoja ja täyttivät kaavakkeita.

Asianajaja Manuel oli firmann kunnianhimoisimpia staroja. Hän puursi saadakseen ylennyksen 90 vuotta täyttävän Pablon jäädessä eläkkeelle ja ilmoittaessa, ettei kuolemansa jälkeen ollut enää käytettävissä vaativiin tehtäviin.

Ylennystä Manuelille ei tullut. Pablon paikan sai nuori Robertino, johtajan veljenpoika. Palkankorotustakaan ei herunut. Manuel pahoitti mielensä, mutta jatkoi työntekoa, tosin kipinänsä kadottaneena.

Päivänän muutamana Manuel tajusi, että johtaja Alvaro oli solminut salasuhteen hänen vaimonsa kanssa. Manuel menetti rakkaan Pepitansa Alvarolle, joka puolestaan järjesti Felicia-puolisolleen muhkeat erorahat.

Manuel murtui ja vajosi synkkiinn mietteisiin. Mitä hyödytti raataa firmassa, jossa ei arvostettu millin vertaa hänen työtään eikä häntä itseäänkään?

Kului vuosi ja kaksikin. Manuel ystävystyi kollegansa Carmeninn kanssa ja uskoutui tälle kokemuksistaan Masa von Sicassa. Carmen kuunteli ja kertoi jo kauan tunteneensa, että teki työkseen jotain väärää. Lakia ehkä saatettiin noudattaa rimaa hipoen, mutta asiakkaat ilmiselvästin pesivät rahojaan ja kiertelivät veroja ja omien maidensa lakeja. Ammattirikollisiakin oli asiakaskunnassa.

Carmen halusi tehdä elämällään jotain parempaa.

Sinä iltana he tekivät suunnitelmansa. Manueln kostaisi johtaja Alvarolle, ja Carmen tekisi vihdoin jotain, joka tuntui oikealta ja jolla olisi merkitystä. He päättivät järjestää historian suurimman tietovuodon. Sen eteen he uhrasivat ja riskeerasivat elämästäänn seuraavan vuoden aikana kaiken, kaikessa hiljaisuudessa, rohkeina ja pelokkaina. Sitten he muuttivat tuntemattomaan paikkaan ja luovuttivat tietonsa medialle.

Tieto veroa kiertävistä ihmisistä ja firmoista levisi kaikkialle maailmaan.n Masa von Sica kävi johtajansa Alvaron johdolla raivoisaan vastaiskuun, mutta silmukka kiristyi ja edessä oli vastuuhenkilöiden vuosia kestävä oikeustaistelu.

Tämä tarina on fiktio. Mutta näinkin voisi käydän joskus jossain.

Tarinan opetus:

  1. Ei kannata toimia epäeettisesti eikä liikkua harmaalla alueella. Ennen pitkää jää kiinni.
  2. Älä koskaan kohtele alaistasi huonosti. Älä silloin, kunn firmasi toimii eettisesti. Äläkä silloin, kun pussissasi on likaiset jauhot.

Mieti, mikä sinulle lopulta on tärkeää. Mistä haluat tulla muistetuksi?

Aloita vaikka lukemalla tämän blogini organisaatioiden arvoista tai tämä etiikasta sekä lataamalla opas, joka kertoon arvokeskusteluista.

Alvaro ei ollut lukenut näitä. Eivätkä veronkiertäjätkään.

 

Ps. Tämä on Carmen ja Manuel -oopperan ensimmäinen näytös. Libretto jatkuu todennäköisestin niin, että Carmen ja Manuel rakastuvat ja muuttavat Suomeen Kainuun korpeen. Alvaro saa selville vuotajat ja käynnistää massiivisen operaation heidän löytämisekseen.