Missä piileksivät profeetat?

Tämä on vakavamielinen ajatuskoe. Heti kättelyssä poistan yhden väärinkäsityksen. Alkuperäisessä merkityksessään profeetta ei varsinaisesti tarkoita ennustajaa. Ainakaan jos ennustamisella tarkoitetaann horoskooppien laatimista ja kahvinporojen lukemista. 

Profeetallisia hahmoja tapaamme erityisesti Vanhan testamentin ja Koraanin lehdiltä. Profeetta näki moraalisen epäkohdan ja taisteli sen korjaamiseksi kaikki peliin -hengessä.n Monet hurrasivat hänelle, mutta virallinen valta koki hänet kiusalliseksi häiriköksi.

Profeetta Jesaja toimi aikana, jolloin Juudean valtakunnassa elettiin hallinnon rappion aikaa. Muhammed oli köyhien profeetta ja yhteiskunnallinenn vaikuttaja. Johannes Kastaja ryöpytti ylimielisiä vallanpitäjiä.

Heitä on ollut meidänkin aikanamme, kuten Martin Luther King Jr., joka näki mustien kohtelun raakuuden. Nelson Mandelassa ja Mahatma Gandhissa oli vastaavaan profeetallista karismaa. He joutuivat kärsimään, mutta eivät antaneet periksi.

Profeetan vaativan tittelin voivat vain harvat ja valitut printata käyntikorttiinsa. Ekosissi Pentti Linkola saattaisi olla siihen oikeutettu. Jotkutn ehkä näkevät Steve Jobsissa profeettaa siinä, että hän ajatteli uusiksi kokonaisen toimialan. Tosin hänen taistelustaan epäoikeudenmukaisuutta vastaan ei taida olla näyttöjä. 

Profeetallisuusn on hieno sana, mutta melko vaativa. Jos sanoisin saman asian rimaa hitusen alentaen, niin voisin puhua taistelevasta näkijyydestä.

Näkijyys jo sinänsä on vaativaa. Se edellyttää katsomista pintaa syvemmällen sekä kykyä kuvata tulevaisuuden vaihtoehtoja. Yhdenlaista ennustajuutta siis. Näkemyksellinen johtaja tunnistaa, mitä kussakin tilanteessa on pelissä. 

Näkijyyden vastakohta on pakonomainen panostus firman kaavamaiseenn pyörittämiseen, tiukka kiinnostus hallinnollisia rutiineja ja nippeleitä kohtaan, tarkastelukulman kapeus ja ideoiden niukkuus.

Taisteleva näkijyys on halua panna kaikki peliin sen puolesta, minkä näkee oikeaksi. Siinän on mukana ripaus anarkismia, kulahtanaiden tapojen kyseenalaistamista ja muumioiden kampeamista hautakammioiden pimentoon. Irtiotto virallisten uskomusten peesaamisesta. 

Mielessäni vilahtelee joitakin näkemyksellisiä vaikuttajia,n joilla on tahto ja kyky ajatella uusiksi. Jos nyt palkittaisiin vuoden bisnesprofeetta, niin Elon Musk voisi olla yksi ehdokas. Poliittisen profeetan palkinto ehkä menisi Emmanuel Macronille. Vai onko hänkin jo liiaksi sotkeutunut valtakuvioihin?

Profeetta ja näkijä kiipeää vuoren huipulle ja katsoo, missä mennään ja mitä tarvitaan. Muut kärhämöivät pusikossa vuoren juurella, näkemysvaikuttajalle avautuu 360 asteen perspektiivi.

Mitä lähempänä ravintoketjun huippua johtaja on, sitä upeampi hyve on näkijyys. Tasavallan presidentille se on superhyve. Hänen tulee nähdä kokonaisuus, ministerit käykööt kahakoitaan. Yrityksessän hallituksen puheenjohtajalta voi edellyttää keskittymistä laajaan perspektiiviin ja ainakin suurissa yrityksissä myös toimitusjohtajalta.

Viime vuosina on puhuttu bisnesenkeleistä ja korporaatioiden evankelistoista. Missän piileksivät yritysprofeetat? 

#profeetta #profeetallisuus #näkijä #näkemyksellisyys #kyseenalaistaminen #hyve