Skeptikkojen ja Coelhon retket huuhaan ja uskontojen maailmoissa

Intialainen Sanal Edamaruku on skeptikko, joka on ottanut elämäntehtäväkseen paljastaa taikauskon ja muun huuhaan pehmeä ydin. Kirjailija Juhani Karila puolestaan riskeeraa uskottavuutensa väittämällä huuhaaprofeetaksin julistettua Paulo Coelhoa hyväksi kirjailijaksi. Nämä rohkeat miehet Edamaruku ja Karila esiintyvät Hesarin sunnuntailiitteessä 10.7.2016.

Edaramaku tekee tärkeää työtä.n Gurut, ennustajat ja ihmeidentekijät rahastavat surutta herkkäuskoisilta ihmisiltä tekemällä silmänkääntötemppuja ja väittämällä omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Jos Suomeen paennut Edarmakun palaisi Intiaan, kiukkuiset fanaatikot tappaisivat hänet.

Taikausko voi hyvin kehitysmaissa. Mutta se voi hyvin myös kehittyneissä länsimaissa ja niiden monissa kirkoissa. Taikausko ei jäänyt keskiajan pimeyteen huolimattan tieteen huikeista saavutuksista. Skepsis ry:llä on edessään suuri työmaa.

Monien uskonnoista keskustelevien skeptikkojen ongelma on, että he eivät näytä ulottavan tieteellistä tarkkuuttaan uskonnollistenn ilmiöiden tarkempaan erittelyyn.

  • On uskontoa, joka riistää, hajottaa, hyväksikäyttää ja kutistaa. Se torjuu tieteen ja elää omassa epä-älyllisessä kuplassaan. On Uri Gellertejä,n fundamentalisteja, islamisteja ja häikäilemättömiä tv-saarnaajia.
  • On uskontoa, joka kasvattaa meitä ihmisyyteen, kyseenalaistamiseen, rohkeuteen, rakkauteen ja oikeudenmukaisuuteen. On Nelson Mandela, Martin Luther King,n Gandhi ja viisaat kirkonjohtajat.

Näitä kahta rypästä ei voi niputtaa yhteen. Ne ovat täysin eri maailmasta. Uskontojen ja uskomusten maailma on moninainen.

Paulo Coelhoa kriitikot pitävät uskomuksillan ratsastavana huonona kirjailijana, joka kirjoittaa simppelisti ja käyttää myyttistä kieltä. Karila ottaa esimerkiksi Alkemistin kuuluisan lauseen: ”Kun haluat jotain, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen.”n Tätä lausetta äärirationalistit pitävät helppohintaisena uskontona.

Minusta Coelho muotoili lauseensa loistavasti. Tulin testanneeksi sen 20 vuotta sitten ryhdyttyäni yrittäjäksi. Päätin alkaa etsiän toimistoa Helsingistä. Seuraavana aamuna ajelin kaupungilla ja huomasin talojen seinien täyttyneen Toimitilaa vuokrattavana -julisteista. Mistä ne ilmestyivät siihen yhdessä yössä?

Elämä olisi köyhää,n jos meidän olisi aina pakko käyttää kieltä tyyliin: ”Päätin etsiä toimistoa, ja havaitsemisen psykologian tutkimusten osoittamalla tavalla huomioni kiinnittyi kohteisiin, jotka vastasivat sen hetkisiä tarpeitani.”

Onneksi meillä on kyky kriittiseen ajatteluun. Ja onneksi meillä on kyky kokea ja ilmaista asioita muutenkin kuin kylmän rationaalisesti.

Tarvitsemme Edamarukua, kriittistä tutkimusta ja tasokasta tiedettä, joka muokkaa uskomuksiammen ja joka uskaltaa tutkia kriittisesti myös omia uskomuksiaan.

Tarvitsemme tunnetta, taidetta, tarinoita, mielikuvitusta ja uskontojen viisautta, joka antaa elämällemme merkityksiä ja joka samalla ymmärtää omat rajansa.

 

Avainsanat: skeptismi, uskonto, huuhaa, taikausko, Coelho, tiede, uskomukset