Uskonnot eivät sodi. Ihmiset sotivat.

Oulun tapahtumat ja maahanmuuttajat pyörivät mielessämme. Kaiken taustalla piilottelee yksi suuri kysymys: kulttuurien kohtaaminen ja jossain tilanteissa jopa yhteentörmäys.

Väestökasvun, ilmastonmuutoksen jan poliittisten konfliktien vääjäämätön seuraus on, että pakolaisuus ja maahanmuutto kasvavat räjähdysmäisesti. Tämän dramaattisen skenaarion rinnalla suomalaisuuden valtavirta elää edelleenn neitseellistä Impivaaran aikaa. Meillä on yksi valtakulttuuri, yksi tapa suhtautua naisiin ja miehiin, yksi Aleksis Kiven tarina. 

Siis sen rinnalla, mitä erilaiset ilmeisen realistiset tulevaisuuskuvat lupaavat. Olemmeko valmiit?

Kulttuurien ytimessä ovat uskonnot. Rationaalisen läntisen kulttuurimme yksi otaksuma on, että uskonnot ovat häviävää kansanperinnettä. Todellisuus vaikuttaa kuitenkin mutkikkaammalta. Uskonnot näyttävätn pikemminkin vahvistuvan. Tulevaisuudessa meidän on opittava tulemaan toimeen muhamettilaisten, hindujen, buddhalaisten, juutalaisten ja erilaisten uususkontojen kannattajien kanssa.

Tästä teemasta kannattaa lukea Rajkumar Sabanadesaninn HS-kolumni Oulun tapahtumista on vaikea puhua, mutta juuri siksi niistä pitää puhua – rehellisesti. ”Me kaikki olemme suureltan osin kulttuurimme tuotteita: toiset enemmän, toiset vähemmän.”

Luen parhaillaan Mikko Heikan valaisevaa ja informatiivista kirjaa Uskonnot kohtaavat. Kirjan hyvän uutinen on, että maailmassa käydään paljon uskontojen välistä dialogia. Keskustelujen tavoitteena on ymmärtää toista osapuolta, tuomitsematta ja myötätuntoisesti, samalla arvostaen omaa kulttuuria ja uskontoa.

Vihaan ja pelkoon tukahdutettu ajattelu johtaa jännityksiin, ristiriitoihin ja terroritekoihin. Dialogin tie painottaa, että meillä on paljon yhteisiä huolenaiheita, kuten poliittiset konfliktit ja ilmastonmuutos. Niitä ei voi ratkaistan muuten kuin miettimällä, mitä voimme tehdä yhdessä.

On sanottu, että konflikteissa ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ratkaisun avain on tekoäly. Viittaan vaikka Timo Honkelan oivaltavaan kirjaan Rauhankone tai teknologiayhtioden, kuten Googlen, jättihankkeisiin.n Ilman tekoälyn ylivoimaista kykyä käsitellä tietomassoja emme kykene täysin hahmottamaan, mitä meidän ympärillämme tapahtuu. 

On myös sanottu, että maailman suurten ongelmien ratkaisujen ytimessän ovat uskonnot. Jos maailman valtauskonnot ja niiden keskeiset vaikuttajat alkavat vahvistaa kannattajiensa vastuullisuutta ja keskinäistä arvostusta, pääsemme pitkälle. Ehkä voimme tehdä maailmasta paikan, jossa ihmiskunnann ja koko luomakunnan on hyvä elää. 

Teknologia, uskonnot ja valtioiden väliset sopimukset ovat kolminaisuus, joka voi olla pelastusrenkaamme. Jokaista noista kolmesta tekijästä tarvitaan.

Vihapuheetn lietsovat vihaa. Vihan sokaisema ihminen näkee vain sen, mikä toisessa kulttuurissa ja uskonnossa on pielessä. Häneltä jää havaitsematta, että kaikkien suurten uskontojen ytimessä on rakkaus ja että ylivoimainenn enemmistö niiden kannattajista haluaa elää rauhallista elämää.

Uskonnot eivät sodi. Ihmiset sotivat.

 

Ps. Olen parin vuoden ajan kirjoittanut blogin joka viikko. Nyt minulla on menossa muutaman laaja kirjoitusprojekti, joten oman elämänhallintani nimissä harvennan blogien julkaisutahdin hieman epämääräisemmäksi. Noista hankkeista kerron myöhemmin lisää. Bloggaamista en kuitenkaan raaski lopettaa,n aiheita kun piisaa ja monilta lukijoiltakin on tullut kivaa palautetta.