Vaalikoneet pottuilevat minulle

Vaalikoneet eivät ole minun juttuni. Ne pottuilevat minulle. Yleensä ne tuottavat tuloksen, joka ei vastaa mielikuvaani siitä, ketä tai mitä haluaisin äänestää. Suosittelevat ehdokkaita ja puolueita, joitan en todellakaan aio äänestää.

Vaalikoneet eivät kykene kertomaan mitään ehdokkaan persoonasta tai puolueen toimintakulttuurista. Miten ehdokkaassa on johtajuutta ja moraalista selkärankaa? Miten hän toimiin painetilanteissa? Seisooko hän sen takana, mitä sanoo edustavansa? Miten ehdokas tai puolue kykenee yhteistyöhön muiden kanssa? 

Vastaukset näihin kysymyksiin kiinnostaisivat minua vähintään yhtä paljonn kuin se, mitä ääneni kalastelijat sanovat ääneen.

Äänestystilanteessa painavat monet asiat, vaikkapa tunneseikat. Sekä toivottavasti myös jonkinlainen tilannekuva siitä, miten maa makaa.

Alkuviikostan Yle otti käyttöön Arvokyselyn. Wow, vihdoin saisin apua. Siispä syöksyin vastaamaan niihin viiteen kysymykseen.

Väärä tulos! Arvoni näyttivät vastaavan lähinnä puolueita, joita en missäänn tapauksessa kuvittelisi äänestäväni. Tein kyselyn uudelleen painottaen paria kohtaa eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Jälleen epätoivottu tulos. 

Arvojen tunnistaminen vaatii huikeasti monipuolisempaan ristikuulustelua. Viisi kysymystä ei riitä. Kiva kokeilu silti. 

En tunne useimpia ehdokkaita eikä minulla ole särötöntä luottamusta mitään puoluetta tai ylipäänsä mitään ikuistan ideologiaa kohtaan. Olen joutunut syventymään pohdiskeluihin.

Lähtökohtani on, että en toivoisi minkään puolueen olevan vallassa hirmuisen pitkään. Tai saavan niin paljon ääniä, että sen kykenisi yksin muodostamaan hallituksen. Molempien seikkojen kanssa näyttää nyt menevän ehkä turhankin hyvin. 

Samassa hengessä toivoisin, että voisin äänestää kahta puoluetta. Puolittaisinn ääneni molemmille. Sellaisille, jotka minun mielestäni olisivat tässä tilanteessa toisiaan täydentävät hallituskumppanit. Äänestäisin hallituskombinaatiosta. Sen mahdollistaminen olisi mainio siirto suomalaisenn demokratian kehittämisessä. Eikä se olisi edes vaikeaa.

Noudatan nykyään ohjetta, että en äänestä automaattisesti samaa puoluetta monissa peräkkäisissä vaaleissa, vaikka minulla onkin sympatiani.n Markkeeraan sitä, että pieni vaihtuvuus tekee aina hyvää, jotta demokratia toteutuisi ja yhteiskunnan tasapaino säilyisi. Tässä asiassa en aio kääntää takkiani.

Näitä mietin. Käytännönn valinnassa olen noudattanut poissulkemisen periaatetta. Haaviin jäi 2-3 vaihtoehtoa, joita punnitsen. Ainakin voin äänestämisen jälkeen katsoa peiliin ja todeta, että olen yrittänyt käyttää harkintaa. Tosinn myönnän, että automaattiohjauksellakin  on paikkansa. Varsinkin paksussa sumussa. 

Aika epärationaalisiahan me olemme, kun saamme käteemme äänestyslipun ja kynän. Kuten läheiseni, jonka mielipiteetn ovat kuin suoraan Vasemmistoliiton vaaliteltalta, mutta joka äänestää aina Kokoomusta. 

 

#vaalit #demokratia #puolueet #ideologiat #eduskunta #tunne #järki