Vallantäyteys ilmenee miljoonalla tavalla

Me kaikki olemme vallankäyttäjiä, ilman että edes huomaamme sitä. Se on normaalia arkeamme, joskus hyödyllistä, joskus tuhoavaa. Joskus se ilmenee dramaattisina tekoina, kuten joukkoampumisina jenkkityyliin.

Kasvattajan käyttää valtaa, joka kohdistuu lapseen. Se on rakentavaa, kun hän perustelee käskynsä tai kieltonsa ja keskustelee niistä. Se on tuhoavaa, kun hänen pääasiallinen ohjeistuksensa kuuluu äänen voimakkuudenn kohoamisena ja ”teet kuten minä sanon” -määräyksinä.

Puolisoiden riitatilanteessa toinen ottaa vallan liukkaalla verbaliikalla, ja alakynteen jäänyt päättää turvautua huutoon tai väkivaltaan.

Kun esimiehen argumentit loppuvat, seuraava steppi on natsoihin vetoaminen. Tai että hän syynää mikroskooppisella tarkkuudella alaisensa liikkeitä ja ottaa tappoaseekseen arkiston pölyihin peittyneen säännön

Vielä räikeämpänä tuhoava vallankäyttö näkyy vihapuheessa ja someraivossa. Munaton pelkuri on menettänyt kyvyn rationaaliseen keskusteluun ja tanssii vallantunteensa jätekasan päällä kuvitellessaann kohteensa kyhjöttävän pelokkaana lukitussa kammiossaan. ”Wow, olen suuri ja mahtava. Siltä huoralta meni paskat housuun”, hän mumisee ja hissuttelee takaisin puuhapurtilolleen.

Valtaa käyttää työkaveri,n joka jakaa tietoa vain silloin, kun sitä erikseen pyydetään ja silloinkin pikkulusikalla. Valtaa käyttää henkilö, joka kerjää huomiota kiukuttelemalla, paljolla puheella, muiden arvostelulla tai vääntämällän itkuntirauksia saadakseen sympatiaa. 

Eivät kaikki purkaukset ole vallankäyttöä, mutta jotkut ovat.

Kiltteydelläkin voi käyttää valtaa. Äitini oli kiltti, luultavasti maailman kiltein. Hänn oli niin kiltti, etten koskaan ilennyt arvostella häntä, saati raivota edes silloin, kun murrosikäisenä olisi tehnyt mieli. Niin kilttiä ihmistä kohtaan ei voi olla muuta kuin kiltti. Taatusti hän ei tuntenut käyttävänsän valtaa, mutta pari vuotta hänen kuolemansa jälkeen tunsin palan kurkussa. Minuun oli jäänyt purkautumatonta aggressiota.  

Rakas äitini toden totta tarkoitti hyvää, kuten useimmat kiltit ihmiset. Siitän huolimatta ylikiltti ihminen voi luoda ympärilleen ilmapiirin, jossa on vaikea näyttää ahdistuksen tunteita.

Yhdessä someryhmässä seurasin keskustelua esimiehestä, jonka yhteydenotot olivat näennäisenn neutraaleja mutta sisälsivät peitetyn uhkauksen. Niin sanottu työpalaveri oli usein nuhtelu- ja nöyryyttämissessio, jossa esimies vetosi sääntöihin ja periaatteisiin ja osoitti alaisen mielipiteineen olleen harhapoluilla.n Näitä puhutteluja odotettiin pelonsekaisin tuntein.

Sumutuskieli on hivuttavaa vallankäyttöä, hienovaraista manipulaatiota. Hankalista asioista puhutaan harkitun peitetysti. Asenteita muokataan hyväksymään ääri-ilmiötn osaksi normaalia elämää. Raivorasistikin on vain maahanmuuttokriittinen. Islamofobia on helppo kätkeä puheeseen väestönvaihdosta. Homofobisti pukeutuu uskonnon uniformuun. Rajut saneeraustoimet ovat kehittämistän ja irtisanomiset organisatorisia järjestelyjä.

Kieli kaikissa muodoissaan on valtaa. 

Todettakoon lopuksi, että minä en koskaan moiti ketään saati kritisoi. Minä vain kyselen ja herättelen keskustelua.

 

#valta #vallankäyttö #argumentit #kieli #vihapuhe #nilkkiesimies #fobia #piilovalta #manipulaatio