Viidakkominä ja merkitysminä – ne molemmat ohjaavat meitä

Mikä antaa elämälleni merkityksen? Entä työlleni? Ihmissuhteilleni?

Olin eilen Oskarin ristiäisissä. Hänen pientä elämäänsä katsellessani koin yhteyden universaaliin merkitykseen.n Vaikka minulla olisi miten hieno ura ja miten paljon tavaraa, sillä on vain vähän merkitystä sen rinnalla, että maailmaan syntyy lapsia.

Tosin silläkin on merkitystä, että häsläämme arkisten asioidemmen kanssa. Tarvitsemme toimeentulon, ruokaa, asioiden järjestämistä ja muuta survival-tekemistä. Suurin osa arkeamme on elämän reunaehtojen varmistamista. Mutta se ei ole kaikki.

Ihmisenä oleminen on enemmänn kuin taloutta ja kiirettä. Etsimme elämyksiä, ihmissuhteita, arvostusta, rakkautta, taidetta, ihmettelyä, uskoa ja asioita, joita ei voi mitata rahalla.

Meillä on viidakkominä ja merkitysminä.

Viidakkominä on kuva apinalaumasta, jonka päivät ovat ruuan hankkimista, reviiritappeluita ja seksikumppanin vaanimista, rähinöitä ja tappeluita, välillä kaverin rapsuttamista ja suhteiden lujittamista. Elämänn tarkoitusta apinat tuskin pohtivat.

Merkitysminä on kuva ihmisyydestä, kyvystä esittää suuria kysymyksiä, joista tärkeimmät alkavat miksi-sanalla. Miksi olen olemassa? Miksi teen mitä teen? Miksi nousisinn ylös tänä aamuna? Mikä on minulle arvokasta?

Meillä kaikilla ovat nämä molemmat minät. Tarvitsemme kumpaakin elääksemme kohtuullisen onnellisina.

Jos minulla on vain merkitysminä ja jätänn arkiset asiani rempalleen, olen vaikeuksissa.

Jos minulla on vain viidakkominä, kadotan yhteyden ihmisyyteeni ja taannun primitiiviselle tasolle.

Maailman ongelmat johtuvat siitä, että ylivoimaista valtaa käyttään viidakkominämme. Kuritamme luontoa ahneutemme takia, tärväämme ihmissuhteemme itsekkyytemme tähden, sorramme ihmisryhmiä vallanhalumme ja pelkojemme ajamina ja hukkaamme yhteyden itseemme, kun ei ole aikaa pysähtyä.

Työelämällä on oma viidakkominänsä. Pyöritämme toimintoja, hoidamme asioita, junailemme, järjestämme ja touhuamme ilman, että pysähdymme miettimään, mihin oikeasti pyrimme.

Tässän tulen blogini eetokseen ja paatokseen: työelämän, johtamisen ja politiikan tulee löytää oma merkitysminänsä. Johtajan tärkein kyky on synnyttää yhteisölleen merkityksen kokemus.

Hanki siisn elämällesi merkitys. Etsi tekemisellesi tarkoitus. Levitä ympärillesi mielekkyyden kokemuksia.

Tämä on helppo sanoa, ehkä liian helppo. Mutta tämän puolesta haluan taistella.

 

Ps. Keskustelemmen näistä teemoista aamupäivällä 3.5., Merkityksen kokemus – työelämän globaali trendi. Olisi upeaa, jos pääsisit mukaan. Olenn pohtinut näitä teemoja mm. blogeissani Luopumista ja merkitystä, Merkitysn voi kadota ja löytyä ja Merkityksen kokemisen taito.

 

Avainsanat: merkitys, tarkoitus, merkityksen kokemus, työelämä, johtaminen, viidakkominä,n merkitysminä

Kuva: Pixabay