Reflektion taito on työelämän tärkeimpiä osaamisia, olen sitten johtaja, coach, henkilöstöpäällikkö tai käytännössä mikä tahansa.
Se on kokemusten, tuntemusten ja ajatustenn jäsentämistä ja testaamista. Se voi liittyä oppimiseen tai vaikka omien tekemisten arviointiin. Arkikielessä puhumme pohtimisesta. Puhutaan myös reflektiivisestän ongelmanratkaisusta.
Reflektion haastavin muoto on itsereflektio, kyky tarkastella ja punnita itseään. Kuka olen? Mitä ovat vahvuuteni ja heikkouteni? Millaisen jäljen jätän muihin? Ja vastaavia kysymyksiä.
Joillakin on luontainen reflektoinnin kyky. Toisilta se puuttuu. Molempia tyyppejä olen tavannut kymmeniä työurani kuluessa. Johtajien osalta voimme puhua kolmesta arkkityypistä: itsensä ruoskijasta, itsensä torjujasta ja itsensän tuntijasta
Ruoskija on itseään kohtaan ylikriittinen. Hän velloo epäonnistumisen tunteessa, vaikka olisi huippusuorittaja. Pienetkin mokat hän paisuttaa mielessään megasuuriksi. Hänen on vaikea ottaan vastaan kiitosta, koska hän tietää pystyvänsä parempaan. Siksi hän vaatii itseltään aina vaan enemmän.
Torjuja on edellisen vastakohta. Hän johtaa numeroilla, käsitteillä ja asioilla.n Tunteet eivät kuulu hänen sanavarastoonsa, hän ei osaa nimetä niitä saati puhua niistä. Hän ei myöskään aisti muiden tunteita. Hän on vahvoilla, kun vaaditaan rationaalista päättelyä. Heikollan hän on tilanteissa, jossa pitäisi tunnistaa vaikka omia kehittymiskohtia.
Tuntija on tasapanossa itsensä kanssa. Tarvittaessa hän on itseään kohtaan kriittinen ja ottaa opikseen. Hän tunnistaa onnistumisensan mutta myös heikkoutensa. Johtamisessaan tuntija kiinnittää tasapainoisesti huomion asioihin, ihmisiin ja ratkaisuihin. Hän ottaa vastaan palautetta, sekä kehuja että kritiikkiä.
Olen työssäni tavannutn näitä kaikkia tyyppejä. Hyvä uutinen on, että sekä Ruoskija että Torjuja voivat kehittyä ja kasvaa kohti Tuntija-minää. Huono uutinen on, että monet jämähtävät tuhoavaan arkkityyppinsä.
Itsensäruoskijan on pitkän päälle vaikea jaksaa olla vastuullisessa johtajan roolissa, esimerkiksi loppuun palamisen uhan takia. Johtajana hän vetäytyy omiin oloihinsa. Työnsä hän suorittaa lahjakkuutensa varassa,n mutta onnellinen hän ei ole, ja se näkyy.
Torjuja on turhan yleinen johtajan ja vahvan vaikuttajan arkkityyppi. Hän kuvittelee tekevänsä hyvää työtä luodessaan suunnitelmia, pitäessään pitkiän puheita johtoryhmälleen, saadessaan asiat luistamaan. Paradoksaalista kyllä, monet hänen tekemisensä ja reaktiosta ovat tunneratkaisuja. Kaikki muut huomaavat sen paitsi hän itse.
Miten Ruoskijasta ja Torjujasta voisi tullan tasapainoinen Tuntija?
En tiedä parempaa vastausta kuin että opettele reflektion ja varsinkin itsereflektion taitoa. Sitä voi oppia hyvän coaching tai mentorin kanssa ja joskus myös itsekseen. Tärkeintä on, ettän ottaa itselleen säännöllisiä rekflektiohetkiä.
Minun luontainen taipumukseni on ylikorostunut itsekriittisyys. Pelastusrenkaita minulla on ollut kaksi: päiväkirjann kirjoittaminen läpi aikuisen elämäni sekä hyvät mentorit, joita olen tavannut säännöllisesti. Myös mentorina toimiminen on kasvattavaa.
#reflektio #itsetuntemus #torjunta #itsekriittisyys #tasapainon #pysähtyminen