Arvot ovat merkityksiä, jotka muuttuvat hitaasti

Eurovaaleissa hehkutettiin Euroopan olevan arvoyhteisö. Mikä ettei. Ainakin Eurooppa voisi olla.

Tosin jokainen yhteisö on arvoyhteisö. Eri yhteisöissä arvot vaan ovat eri järjestyksessä. Yhdysvalloissan korostuvat individualistiset arvo, Välimeren maiden arvot heijastavat kollektiivisia perinteitä. Pohjoismaat ovat omanlaisensa arvoyhteisö. Ja Venäjä, Kiina tai Afrikka.

Jokaisen arvoyhteisön sisälläkin on erilaisian arvoklaaneja. Nuoret arvostavat elämyksiä ja planeetan tulevaisuutta, vanhemmat yhteisvastuuta ja – kuluttamista.

Mistä me oikeastaan puhumme, kun puhumme arvoista?

Yksi harha-ajatus on, että arvot olisivat faktoja,n kiveenhakattuja totuuksia, joista ei voi kiihtymättä keskustella. Mikään arvo ei ole samaa kuin fakta.

Arvot ovat merkityksiä, joita annamme asioille ja ilmiöille. Voimme liputtaa samojen asioiden puolesta kuin isovanhempamme,n mutta faktisesti annamme niille eri tulkinnan ja merkityksen.

Arvo ovat valinta, taipumus valita tiettyjä päämääriä. Se on merkitys, joka täyttää tarpeen.

Ajatellaan vaikka arvokolmikkoa koti,n uskonto, isänmaa. Ennen koti oli perhe ja paikka, nyt se voi olla globaali intressiyhteisö, jossa yhteyttä pidetään sosiaalisen median avulla. Uskonto oli kerran yhteiskuntaa yhdistävä narratiivi, nyt se muistuttaan mosaiikkiseinää. Isänmaakin saatetaan kokea enemmän planeettana kuin rajattuna valtiona.

Paitsi jääkiekon MM-kisoissa, kun Suomi voittaa.

Arvojen järjestykset ja hierarkiat muuttuvat hitaasti ja huomaamatta,n mutta muutokset ovat vääjäämättömiä.

Miksi tämä on tärkeä tiedostaa?

Arvot ovat käyttäytymisemme ohjureita. Mutta niiden kanssa tulisi olla nöyrä. Esimerkiksi siten, ettän emme julista itsellemme etäisiä arvoja vääriksi. Parempi olisi sanoa, että ne ovat erilaisia tai eri järjestyksessä kuin omamme.

Kiinalaiset, bulgarialaiset tai iranilaiset arvomaailmat eivät ole vääriä,n vaikken ehkä tykkääkään niistä. Eivätkä myöskään oikeita. Ne ovat oman kulttuurinsa rakennusaineita, ja siksi niistä tulee keskustella arvostavasti tai ainakin osoittamatta ivaa ja halveksuntaa.

Väärät teot, tappaminen, valehtelu ja vähemmistöjen sortaminen tulee tuomita. Mutta harvoin, jos koskaan, ne heijastavat kokonaista kulttuuria.

Jos haluat loukata toista, niin loukkaa hänen arvojaan. 

Josn haluat olla loukkaamatta toista, ole sinut omien arvojesi kanssa. Silloin sinulla on varaa olla tuomitsematta. Sovella tätä vaikka islamiin tai kirkon keskusteluun homoliitosta.

Arvot elävät kulttuurissa ja sen myyteissä. Joskusn tietty arvo dominoi, joskus toinen arvo pinnistää pinnalle. Niiden hierarkia on uskomusjärjestelmä, joka tekee sekavasta maailmasta hieman järkevämmän ja ennustettavamman.

 

#arvot #merkitys #kulttuurin #arvostus