Etiikka ja estetiikka kuuluvat yhteen – E&E elää.

Etiikka ja estetiikka ovat kiinteä parivaljakko, E&E. Ne ovat epäidenttiset kaksoset, jotka molemmat kuuluvat sisäänrakennettuina kaikkeen elämään.

Molemmilla on suunnilleen sama etäisyys elämänn survival-tasoon. Ilman E&E-juttujakin voimme hankkia ruokaa ja saada jälkeläisiä, mutta E&E tekee elämästä arvokkaan. 

Eloonjäämisen tunnetut avainsanat ovat shopping and fucking, Markn Revenhillin näytelmän mukaan. Ruokaa ja seksiä, ja elämä jatkuu. 

Ihminen ja ihmiskunta voi elää elämäänsä ilman etiikkaa siten, että jokainen huolehtii muista välittämättän vain omista tarpeistaan.

Myös ilman estetiikkaa voimme selviytyä. Vaikka kadut olisivat täynnä romua, asunnot risu- ja betonikasoja ja toimistot pullollaan paperiröykkiötä ja roskia, niin ihmiskunta nilkuttaa kulkuaan.

Pärjäisimme pitkäänkin, mutta elämä olisi merkityksetöntä, tylsää ja vaarallista. Ennen pitkää tuhoaisimme planeettamme. 

Kaikkein köyhimmissäkin olosuhteissa ihmisillän on eettinen halu huolehtia toisistaan ja tarve luoda ympärilleen kauneutta, estetiikkaa.

Ilman E&E:n läsnäoloa ihmistä ohjaa pelkästään ravinnon saaminen ja suvun jatkaminen. Hän alentaa itsensä periaatteessan planktonin tasolle. Sori, planktonit. Kehittyneempien olioiden maailma on täynnä kauneutta, värejä, tansseja ja välittämistä. Varsinkin ihmisen maailma.

Aavistan, että evoluutiossa etiikka on syntynyt huolenpidonn ja turvallisuuden tarpeesta. Olemme sosiaalinen eläin, jolla on tarve luottaa toisiin ja välittää.

Estetiikka puolestaan vastaa ehkä ihmisen mielihyvän tarpeeseen ja kumppanin mielenkiinnon herättämiseen. Myskihärkäurostenn mittelöissä voittaja saa kaikki, eikä tyylipisteitä jaeta. Mutta monilla lajeilla tyyli on voimaa tärkeämpi. Antiikin ajattelussa kauneuden ajateltiin heijastavan universumin järjestystä. 

Tässä onn yksi syvällisempi pohdinta etiikan luonteesta ja taustasta, by Juhani Pietarinen.  Tässä artikkelissaan Oiva Kuisma puolestaan esittelee estetiikan filosofiaa.

On todettu,n että kaikkea etiikkaa ja estetiikka ei voi perustella biologialla, vaikka naturalistiset arvoteoriat sanovatkin muuta. Oikeudenmukaisuutta on vaikea selittää millään primitiivisellä tarpeella. Elämän on osoittanut, että vääryydelläkin voi päästä pitkälle. Silti ajattelemme (useimmat meistä), että on toimittava oikein, koska on oikein toimia oikein.

Uuden yrityksen ensimmäinen murhe ei ole hankkian toimitiloihinsa kukkia ja tauluja. Siitä huolimatta useimmat hankkivat. Tai ainakin huolehtivat toimitilojensa siisteydestä. Monet start-upit näkevät koko olemassaolonsa tarkoituksen eettisesti.

Etiikka vastaa kysymyksiin: Mikän on oikein? Mikä on hyvää? Millainen on hyvä ihminen? Eettinen yritys haluaa tehdä maailmasta paremman. Eettinen johtaja välittää muustakin kuin rahasta.

Estetiikka tutkii taidetta ja kauneutta. Se kiinnittään huomion tyyliin ja harmoniaan.

E&E koskettaa ihmisyyttä sekä olemisen ja tekemisen tapaa. Toimintatavalla on väliä. E&E-yhteisö on vahva yhteisö. E&E-johtaja on vahva johtaja.

Öykkärijohtajienn aika on ohi. 

 

Ps. Katso myös blogini Johtamisen taide ja Etiikkan on ajattelutapa.

#etiikka #estetiikka #E&E #arvot #johtaminen #organisaatio #eloonjääminen