Johtamisen taide

Johtaminen on muutakin kuin taitoa ja keinoja tai toimeenpanoa. Parhaimmillaan se on taidetta, estetiikkaa ja kokonaisuuksien hahmottamista.

Asioita voi toi tietenkin saada aikaan myös ilman tyylipisteitä. Quick and dirty toimiin nopeissa kriisitilanteissa, kun pitää äkkiä löytää ratkaisu. Mutta päivittäisen johtamisen filosofiana se ajautuu umpikujaan. 

Jos johtaja vähät välittää ihmisistä ja käyttään aseenaan pelon kylvämistä ja kylmää laskelmointia, väki reagoi passiivisuudella ja pakenemisella.

Ihmisen mieli on evoluutiossa kehittynyt vastaanottamaan merkityksellisimmät viestit tarinoiden, kuvien ja draaman avulla.n Vahva romaani muuttaa ajatteluamme moninkertaisesti enemmän kuin exceltaulukko tai hengettömäksi kutistettu strategiapuhe.

Johtajaesikuvani Mauri Tiilikainen pohdiskeli omia johtamiskokemuksiaan, tapansa mukaan kuin ohimennen ja jonkunn hetkellisen tilanteen innoittamana: ”Se on tämä tasapaino. Kaikessa on hyvä etsiä tasapaino.” Muistan hänen takanojaisen asentonsa ja mehevän bassonsa.

”Jos olet tekemässä rohkeaa avausta, niinn varmista exit jo etukäteen”, hän sanoi. Tuttu asia parhaille johtajille. Muistelen Ahti Hirvosen sanoneen samaa pääjohtajakaudellaan. Ole rohkea ja toimi määrätietoisesti, mutta ota samalla huomioon mahdollisuus, ettän jotain olennaista voi mennä pieleen. 

Jos olet tekemässä henkilöstön kannalta ikävää päätöstä, esitä asiasi kuunnellen ja myötätuntoisesti.

Jos kaikki rullaa mukavastin ja kaikki ovat tyytyväisiä, niin riko status quoja luo säpinää.

Taiteen piirissä tasapainon tarve tunnetaan hyvin. Kaaos ja järjestys. Kultainen leikkaus. Kiihko ja rauha.

Kun sävellyksessän melodia kulkee ylöspäin, niin klassisen kontrapunktin idea edellyttää basson kuljetukseen vastaliikettä alaspäin, tosin ei tietenkään mekaanisesti.

Jo antiikin näytelmien kirjoittaja tiesivät, ettän draama ei pure ilman komediaa eikä komedia toimi ilman tragediaa. Onnettomuuksien ja surun kuvaaminen muuttuu melodraamaksi, ellei joukossa ole huumorin elementtejä. Hauskan klovnin maski on usein surumielinen. Tasapainon vuoksi.

Vaaleistan ja haaleista sävyistä rakennettu maalaus saattaa vaatia jonkin tumma sävyn, ehkä vain pisteen tai viivan, joka tasapainottaa heleyttä.

Panoraamakuva saa potkua, jos sopivassa kohtaa maisemaa on pieni yksityiskohta, vaikka lintu.

Kaikkien tasapainoelementtien ei välttämättä tarvitse olla mukana johtajan jokaisessa yksittäisessä tekemisessä. Johtaminen on pitkä jatkumo, jonka eri vaiheet tasapainottavat ja ruokkivat toisiaan.

Johtamisenn taide voi merkitä monia asioita. Se voi olla herkkyyttä etiikalle, rytmin vaihdosta sekä omassa että tiimin työssä, toimintatapojen muuntelua, erilaisten areenoiden luomista johtamispuheille, sähköpostiviestien sävynn tarkastelua, keskustelua luottohenkilöiden kanssa ennen tärkeää esiintymistä, viestintää muutenkin kuin sanoin.

Taidetta voi opiskella. Sen peruselementit ovat yksinkertaisia ja joskus lähes matemaattisia. Pienikinn artistinen ja tasapainottava elementti johtajan toiminnassa voi muuttaa paljon.

Jokaisessa menestyvässä johtajassa asuu pieni artisti. Joskus jopa suuri.

Ps. Estetiikka voi liittyä kaikkeen. Matemaatikotkin puhuvat ongelmann elegantista ratkaisusta.

Ps. 2. Tätä teemaa liippaavia tapahtumia on järjestetty useita. Yksi niistä oli keväällä LontoossaTässän linkki toiseen tapahtumaan, joka oli Brightonissa. Katso myös artikkeli Is Management Really an Art? Toinen artikkeliesimerkki on vaikka Management:n Art or Science?

 

#johtaminen #johtamisentaide #tasapaino #estetiikka #etiikka #tyyli