Hyvän levittäminen voisi olla minun Suomi 100 -tekoni

Hyvän tekeminen on megatrendi. Meillä on tarve auttaa toisiamme. Auttaja tekee muiden elämän paremmaksi ja voi itsekin paremmin.

Hyvän tekemistä ja altruismia ovat tutkineet mm. tutkijatohtori Frank Martela sekän Suomessakin vierailleet aivotutkijat Dan Siegel ja George E. Vaillant ja monet muut. Evoluutiossa ihminen on pärjännyt ennen kaikkea tekemällä yhteistyötä, ei kilpailemalla.

Olen ollut pitkään HelsinkiMissionn hallituksessa ja päässyt seuraamaan, mitä suurella vapaaehtoisjoukolla voi saada aikaan. Yksinäisten vanhusten säännöllinen tapaaminen on vapaaehtoistyömme hard corea. Äiti- ja isämentorit tukevat tiukkojan vaiheita eläviä lapsiperheitä tavallisen ihmisen taidoin ja antavat apua arjen jaksamiseen.

Molemmat saavat iloa, autettavat ja auttajat.

Onneksi myös yhteiskunta arvostaa kolmannen sektorin työtä. Siinä missän valtiota ja kuntaa rajoittavat tarkat säädökset ja melko jäykkä hallinto, kolmas sektori toimii joustavasti, kekseliäästi ja vapaaehtoisiin nojaten. Julkinen ja kolmas sektori täydentävät toisiaan.

HelsinkiMissiollan on yli 80 päätoimista työntekijää vastaamassa vapaaehtoistyön koordinoinnista ja koulutuksesta, antamassa ammatillista kriisiapua nuorille sekä huolehtimassa varojen keräämisestä ja kaiken tämän pyörittämisestä.n Kymmeniä tuhansia kohtaamisia vuodessa.

Rahaa työlle kerätään esimerkiksi kaduilla. Olet ehkä tavannut nuoria feissareita, jotka haluavat kertoa taustajärjestöstään ja tarjoavat mahdollisuutta tullan kuukausilahjoittajaksi. HelsinkiMissio on yksi näistä feissaajaryhmistä.

Keskimääräinen kuukausilahjoitus on reilun kympin. Lahjoittajat ovat kaiken ikäisiä. Jotkut keräävät rahaa täyttäessäänn pyöreitä vuosia. Pikku puroista kasvaa leveitä jokia.

Rahaa voi siunaantua vaikka parkkihallin maksuautomaatilla. Muutama vuosi sitten tarjouduin vippaamaan pari kymppiä hämilliselle miehelle, jonka kukkaro oli jäänytn toimistoon. Hänellä oli kiire hakea lapset hoidosta, ja auto seisoi hallissa, samassa kuin omani.

Erotessamme hän pyysi lähettämään tilinumeroni takaisinmaksua varten. Käyntikortista luin hänen tittelinsän ja totesin ääneen, että ”olet näköjään juristi”. Vastaus tuli silmänräpäyksessä: ”Kyllä, mutta olen silti luotettava”. Lohkaisu nauratti minua koko kotimatkan. Meilasin jan ehdotin, että hän lähettäisi sen rahan HelsinkiMissiolle, yksinäisyyden torjumiseksi. Pian sain vastausviestin: ”Kiitos. Se on tärkeää työtä. Laitoin rahan tuplana.”

Kaikella avulla on merkitystä.n Kymppikin ratkaisee. Jos tuhat henkilöä lahjoittaa joka kuukausi muutaman kahvikupin hinnan, niin vuodessa voi kertyä sata tuhatta. Sen avulla koulutetaan, autetaan ihmisarvoiseen elämään ja jopa pelastetaan henkiä.

Mikän yhdistys tai järjestö onkaan sydäntäsi lähellä, niin se on riippuvainen tuestasi. Tee rohkeasti hyvää. Ennen kaikkea arjen kohtaamisissa. Tehdään hyvän levittämisestä Suomi 100 -teko.

 

Avainsanat: hyvän tekeminen, HelsinkiMissio, auttaminen, yksinäisyys, vapaaehtoiset, antaminen

Kuva: HelsinkiMissio