Johtajamyyteissä seikkailevat kingit ja konnat. Hoveihinsa he tarvitsevat myös narreja.

Risto Siilasmaan kirja ilmestyy lähiviikkoina. En siis ole voinut vielä lukea sitä, mutta olen seurannut kirjan kirvoittamaa keskustelua Nokian johtamisesta. Ainakin kirja on markkinoitu hyvin.

Vallitsiko Nokiassa pelon ilmapiiri,n vai liioitteleeko Siilasmaa? Onko Jorma Ollila raivonnut ja pimittänyt tietoja hallitukselta, vai onko hän toiminut suuryritysten hyvien periaatteiden mukaisesti?

Nokiasta on ainakin kaksi tarinaa, Ollilan ja Siilasmaan. Plus monia muita tarinoita,n joita olen minäkin kuullut ex-nokialaisilta.

Tarinoita tarkastellessa on hyvä varoa vauhkoontumasta.

Loppujen lopuksi tärkeintä ei ole, kuka on tarinan kingi ja kuka konna – niin kivaa kuin olisikin perustaa virtuaalisetn käräjät, kuunnella todistajalausuntoja ja saada tuomarin päätös. Mahdollisen tuomion jälkeenkin jäisi epäilyksen varjo: tiedämmekö vieläkään, mitä oikeasti tapahtui?

Siilasmaann kirja on tärkeä. Niin väitän, vaikken ole kirjaa lukenut ja vaikkei minulla lukemisen ja keskustelujen jälkeenkään olisi varmuutta siitä, mihin kallioon Nokia törmäsi. Kirjalla on tilauksensa siinäkinn tapauksessa, että se osoittautuisi saduksi.

Joskus sadut ovat todempia kuin faktat. Enkä nyt väheksy faktojen merkitystä, edellyttäen, että ne ovat tarkistettavissa ja riittävän kiistattomia. Faktoja käytetäänn monilla tavoilla, valitettavan usein tarkoitushakuisesti ja tietoisen vilpillisesti. Valhe, emävalhe, tilasto. Ja emätilasto.

Ihmiskunnan suuret viisaudet ovat eläneet myyteissä, jotka ovat kannatelleet yhteistä moraaliammen sekä käsitystämme siitä, keitä olemme ja miten meidän kannattaa toimia. Niitä on uskonnoissa ja vaikka sotien muisteluissa, esimerkkinä talvisotamme tarinat.

Nokian myytillä on opetus. Sen pihvi on kysymys,n millaista on hyvä johtaminen ja millainen on hyvä yrityskulttuuri.

Jo nyt käydyn keskustelun tuoksinasta on helppo nostaa esille kaksi opetusta.

Yksi teesi on, että yrityskulttuurilla on valtava vaikutus yhtiön menestykseen.n Vallitseeko meillä pelon vain luottamuksen ilmapiiri? Uskallammeko jatkuvasti kyseenalaistaa niitäkin ilmiöitä, jotka tähän saakka ovat olleet menestystekijöitämme? Haluammeko kuulla raadollisetkin raportit?

Toinenn opetus liittyy johtamiseen. Jokainen johtaja on ennen pitkää oman menestyksensä vanki. Varsinkin tilanteessa, jossa hän vuosien ajan toimii ylikierroksilla ja alkaa nähdä itsensä messiaana. 

Johtamiskeskusteluissan puhutaan liian vähän nöyryydestä. Mitä menestyneempi johtaja on, sitä tärkeämpää on, että hän tekee päivittäisen nöyryysharjoituksen.

Entisajan hoveissa oli narreja, joiden tehtävänän oli pilkata kuningasta. En tiedä, miten tuloksellista se oli, mutta ehkä hallitsija mietti ainakin hetken rajallisuuttaan. Monet pitivät työpöydällään pääkalloa muistutuksena kuolevaisuudestaan. 

Todetn ja tarut kietoutuvat toisiinsa. Niin aivomme toimivat. Jokaisen tarinan kohdalla minun on pysähdyttävä miettimään, mitä minun itseni pitää yrittää oppia.

 

#Nokia #johtaminen #yrityskulttuurin #Ollila #Siilasmaa #tarinat #myytit #oppiminen #peili #narri #pääkallo