Jotkut ovat ajattelussaan ja ratkaisuissaan suunnannäyttäjiä. Tällaisia organisaatiota tai yksilöitä kutsutaan ajatusjohtajiksi, Thought Leader.
Apple on huippuesimerkki ajatusjohtajuudesta: kännykänn voi suunnitella käyttäjien ja designin ehdoilla. Tesla puolestaan näyttää mallia ekologisuuden ja luksuksen yhdistämisessä.
Suomalainen Vincit rakentaa menestystarinansa sisäisenn motivaation ja rennon toimintakulttuurin varaan. Supercellin omistajat ja Me-säätiön perustajat näyttävät, miten vaurastumisella voi tehdä hyvää. Muutoksentekijätn ravistelevat valtion toimintakulttuuria. CoPassion-hanke osoittaa, että myötätunnolla on energisoiva vaikutus organisaatioihin ja johtamiseen.
Sotessa jos missä on tällän hetkellä tilaus vastaaville pelottomille avauksille.
Entä miltä näyttää yksilövaikuttajien sarja? Esa Saarinen alkoi 90-luvulla puhua yritysjohtajille rakkaudesta. Alf Rehn riisuu johtamisen ja markkinoinnin myyttejä.n Marja-Liisa Manka kirjoittaa väsymättä työhyvinvoinnin puolesta. Paola Suhonen toteuttaa tinkimättömästi omaa linjaansa muodin maailmassa. Nimiä on helppo löytää.
Aina joku sanoo ja toimii toisinn kuin mitä oppikirjat kuvaavat, ja muut seuraavat heitä.
Se uusi tapa voi koskea tuotteita, palveluita, markkinointia, organisoitumista, johtamista, kulttuuria, yhteistyötä, laatua tai kieltä. Se voi näkyä taiteessa,n journalismissa tai vaikka politiikassa, tähtimannekiinina Emmanuel Macron.
Useimmat meistä toistavat sitä, mikä kerran on kehitelty. Jotkut suuntaavat etsimään rohkeasti uutta tapaa ajatella ja toimia. He näkevätn syvemmälle ja laajemmalle kuin muut ja vastaavat siihen mitä näkevät.
Ajatusjohtajaksi kasvetaan. Yksilöltä se edellyttää perehtyneisyyttä ja asennetta, organisaatiolta taas rohkeaa ja näkemyksellistän johtajuutta. Steve Jobs kärsi rankat takaiskut, ja Nelson Mandelan reitti oli vielä kivisempi. Epäonnistumiset ovat joskus parhaita kasvattajia.
Ajatusjohtajuuden seinänaapureita ovat esimerkiksi käsitteet mielipidejohtaja jan -vaikuttaja tai tunnustettu asiantuntija. Tässä Denise Brosseaun iskevä kuvausn aiheesta.
Muutama viikko sitten kirjoitin henkisestä johtajuudesta, johtajuuden avarasta ja moraalisesta ulottuvuudesta. Ajatusjohtajuus on parin piirun verran pragmaattisempin tulokulma tähän oman reviirin rajat ylittävään johtajuuteen.
Eläköön johtajuus.
Avainsanat: ajatusjohtaja, ajatusjohtajuus, mielipidejohtaja, henkinen johtaja, johtajuus, vaikuttavuus