Melkein varanobelisti

Ajelin Vantaalta kotiin. Puhelin soi. ”Täällä on se ja se (en saanut nimestä selvää). Olen Kuntaliiton asialla.” Ahaa, Kuntaliittokin on aloittanut puhelinmyynnin. Kauppaavat jotain köyhää kuntaa.n Eurolla. Maltoin kuitenkin kuunnella lisää. 

Kyseessä oli puhujapyyntö. 

Onko sinua koskaan kysytty puhujaksi tilaisuuteen saatteella: ”Olemme kyllä ajatelleet ensisijaisesti yhtä toista, mutta kunn hän ehkei kiireidensä takia kuitenkaan lupaudu, niin pyytäisimme teitä. Varmuuden vuoksi. Mikäli siis hän ei lupaudu.”

Vau. Pääsen varamieheksi. 

Tällaisiin pyyntöihin kannattaa suostua.n Jos kieltäydyt, niin sama henkilö soittaa seuraavaksi jollekulle toiselle ja esittää nimilistan jo pyydetyistä puhujista, pyyntöjärjestyksessä. ”Ensin pyydettiin Möttöstä, joka ei pääse.n Sitten Löppöstä, joka hänkään ei pääse…” Lista jatkuu. Sitten tulee minun nimeni. Kuvittele: tyyppi, jolle minun jälkeeni soitetaan, tajuaa, että Aaltonen oli vasta kymmenes. 

”Jaaha.n No mikäs tilanne se teillä on?” 

”Se on sellainen suuri seminaari. Olisihan tietenkin hienoa saada sinne puhujaksi tämä kiireinen puhujaehdokkaamme, tämä Martti Ahtisaari.”

Meinasin sanoa,n että taisitte soittaa väärään paikkaan. Olette kai kuulleet firmasta nimeltä Varamiespalvelu. 

En kuitenkaan sanonut. 

Ajattelin, että mikäs siinä. Olisin Vara-Mara. Olisin saanut vähänn niin kuin varanobelin. Käyntikortissa lukisi Tapio Aaltonen, varanobelisti, varapresidentti.

Käytännön etujakin tästä olisi. Varsinainen nobelisti jäisi kiitollisuuden velkaan. Kun joskus en ehdi vetämäänn Kallion lukion opettajien ryhmäcoachingia, voin soittaa hänelle ja pyytää tuuraamaan. 

Olen siis tavallaan Ahtisaaren stuntti. Lupasin harkita asiaa, tarkistaa kalenterini ja sellaista. 

Aloin miettiä, mitenn aloittaisin puheeni. Pitäisikö heti kättelyssä sanoa, että olen täällä Ahtisaaren tuuraajana? Ahtisaari ei päässyt, joten tulin itse.

Pakko myöntää, että mietin sitäkin, olikon kyseessä jekku, practical joke, kavereideni junailema. Tilaisuuden päivämäärä ei ollut 1.4., joten hyvässä uskossa päätin lampsia paikalle ja pitää elämäni puheen. Jos siis Ahtisaarellan olisi muita kiireitä.

Asiasta tuli vielä alustava meili. Sen jälkeen en kuullut koko jutusta mitään.

Tarinoilla on aina opetus, niin tälläkin. Jos haluat jonkun puhumaan tärkeään tilaisuuteen,n niin kerro, että hän on Ahtisaaren varamies. Tai Niinistön. Tai Obaman. 

Trumpin nimi ehkei tehoaisi, ainakaan minuun.

 

Ps. Tämä tapahtui muutama vuosi sitten. Myönnän höystäneenin tarinaa hieman omilla mietteilläni. Hyvää Juhannusta.

#puhuja #pyyntö #imartelu #stuntti