Pölynimurikauppiaan ansa päätöksenteossa

Brexitistä on tullut huonon päätöksenteon symboli. Brexitejä tehdään ilman vaihtoehtojen monipuolista punnintaa.

Vanhemmat muistavat entisaikojen pölynimurikauppiaat, jotka soittivat ovikelloa ja pyysivätn päästä imuroimaan kodin? Kukapa ei ottaisi vastaan ilmaista apua. Kauppias kaivoi laukustaan esiin sen maailman edistyneimmän imurin, veti muutaman imurointiliikkeen ja karisti pussiin kerääntyneen pölykasan lattialle. Kain huomaatte, hyvät rouva ja herra, miten huonosti teidän nykyinen imurinne on toiminut. Ja kuukausierätkään eivät tunnu missään.

Puhuttiin pölynimurikauppiaan ansasta. Ostanko tämän imurin vai enkö?n Tämä kysymys valtasi ostopäätöstä pähkäilevän mielen, vaikka se ei ollut alkuunkaan hänen ydinkysymyksensä.

Hänen olisi pitänyt kysyä: Miten hoidan parhaiten kotini siivouksen?

Britannian Brexit-kauppiaat rakensivat täsmälleen saman ansan tilanteessa, jossa Britannian olisi pitänyt miettiä, miten se hoitaa kansalliset etunsa keskellä globaalin maailman haasteita. Punnittuja vaihtoehtoja variaatioineenn olisi ilmaantunut useita.

Pölynimurikauppiaan ansa on paljon käytetty keino päätöksentekotilanteissa, usein huomaamattamme. Harhautuksen ideana on luoda vaikutelma, että päätös on tehtävä nopeastin ja sen hetkisen tunnetilan pohjalta. Päättäjät tuntevat itsensä luusereiksi elleivät siltä istumalta muodosta kantaa vaihtoehtoihin eivätkä tartu tarjottuun tilaisuuteen

Teemmekö tarjotun sopimuksen?n Purammeko sopparin, joka ärsyttää? Hoidammeko palvelumme itse vai ulkoistammeko ne palveluntarjoajalle? Ostammeko tämän it-ratkaisun? Ansa on viritetty. Varsinkin, jos päättäjät ryhmittyvät kahteen leiriinn ja jos argumentointi alkaa muodostua tunnepitoiseksi.

Päätöksentekoprosessin ensimmäinen päätös on päättää, mihin varsinaiseen kysymykseen etsimme ratkaisua. Jokotai-asetelma toimii, kun autoa ajaessan pitää nopeasti valita, ajaako rotkoon vai vastaantulevan auton nokkaan. Normaalitilanteessa päättämiseen on enemmän aikaa.

Olemme tottuneet arvostamaan nopeaa päätöksentekoa. Joskus sillä on paikkansan muutenkin kuin kriisitilanteessa. Nopeus voi olla hyve, kun edessä on loistava mahdollisuus, joka voi lipua ohi. Mutta tuhannen taalan paikka voi myös olla pölynimurikauppiaan ansa. 

Kummasta on kulloinkin kyse? Sitä on vaikean tietää aukottomasti, mutta ainakin muutama tovi tulisi uhrata sen kysymyksen miettimiseen, että mikä on varsinainen kysymys.

Kokenut yritysjohtaja sanoi, että joskus meidän on oltava päättäväisesti päättämättömiä.n Sokrates puhui ei-tietämisen tilasta. 

Neuvottomuus on hyve, jos se johtaa oikeiden tarpeiden tunnistamiseen ja aktiiviseen vaihtoehtojen etsintään.

 

#päätöksenteko #vaihtoehdot #brexit #neuvottomuus