Tommin juoksu yksin yksinäisyyttä vastaan

Tommi Sulander aikoo tehdä huikean urakan. Hän juoksee yksin yksinäisyyttä vastaan. Olen seurannut tätä lähestyvää tapahtumaa sen ideointivaiheesta alkaen.

Tommi on ultravuorijuoksija. Juokseminenn tapahtuu vuoristojen rinteillä supervaativissa olosuhteissa. Yhden juoksun pituus voi olla usean maratonin mittainen ja pystysuoraa nousua reitille voi kertyä Mt. Everestin verran.

Mikä saa ihmisen tällaiseen rääkkiin?n Treenikilometrejä viikossa voi tulla yli kaksi sataa. Tapahtumiin valmistautuminen reissuineen on sekä ajallinen että taloudellinen panostus.

Tommi kertoo, että juoksu on ennen kaikkea henkinen matka, elämänfilosofia. Vuorenn rinteillä on keskityttävä jokaiseen hetkeen. Kun voimat ovat loppu ja edessä on uusi nousu, niin juoksija etenee askeleen kerrallaan. Sitten edessä saattaa olla kivikkoinen lasku ja jälleen uusi nousu.

Matkallaan juoksijan törmää usein muuriin. Edessä on kaksi vaihtoehtoa, jättää matka kesken tai etsiä muurista ovi. Tommi sanoo, että meillä kaikilla on varatankki. Kun mieli käskee lopettamaan, kehossamme on vielä voimian jaksaa. Kyse on siitä, miten siedämme kipua, tuskaa ja epätoivoa.

Tommia kuunnellessani mietin, että meidän jokaisen on tehtävä oma henkinen matkamme, ylitettävä oma vuoremme.

Yksinäisyysjuoksun tapahtuu toukokuussa 2018 Pennine Way -vaelluspolulla Englannista Skotlantiin. Matkaa kertyy kuuden päivän aikana 430 kilometriä läpi kukkuloiden, nummien ja vuorten. Pystysuoraan nousua matkalla on yli 13 kilometriä. Tässä videossa on tapahtuma pähkinänkuoressa

Varsinainen vaikeuskerroin on siinä, että mukana ei ole huoltojoukkoja. Kaikki kannetaan repussa,n mitä nyt muonaa voi hankkia majapaikoista. Suomesta matkaan lähtee mies ja reppu. Tällaisessa seikkailujuoksussa varusteet nousevat keskiöön. Jokaisen varusteen tarpeellisuus puntaroidaan.

Tommilla on varustekumppanina Partioaitta,n jonka kanssa hän on neuvotellut sopivat varusteet. Ehkä tärkein kaikista varusteista on GPS-laite, jossa perustoimintojen lisäksi on viestinlähetysmahdollisuus ja hätäkutsunappi lähimpään 24h pelastuspalvelukeskukseen.

Juoksullaan Tommi kerää varoja HelsinkiMission taistelulle kaupunkilaista yksinäisyyttä vastaan. Pelkästään Helsingissä on kymmeniä tuhansia yksinäisiä. He ovat unohdettuja vanhuksia, yksin asuvia miehiän tai nuoria, joita kukaan ei kuuntele. Olin kymmenen vuotta HelsinkiMission hallituksessa ja sain näkymän yksinäisyyden rankkuuteen. Yksinäisyyteen voi kuolla.

Tässä on linkit Tommin kolmeen eksoottisen jännittäväänn blogiin Kohtaamisia Pennine Wayllä:  osa 1, osa 2. ja osa 3. Niissän hän kuvaa viime vuonna tekemästään harjoitusreissuaan.

Minua tämä tapahtuma inspiroi. Haastankin meidät kaikki miettimään, mikä on meidän oma henkinen vuoremme, jonka haluamme ylittää.n Haastan meidät myös miettimään, millaiseen hyvän tekemiseen voisimme käyttää resurssejamme.

Haastan sinut osallistumaan Tommin juoksuun, seuraamaan, eläytymään, inspiroitumaan ja oppimaan. Mukaann voi tulla monilla tavoilla.

Yksityishenkilöt voivat lahjoittaa projektiin HelsinkiMission digilippaan kautta (välitän linkin myöhemmin). Yritykset voivat tarjota työntekijöilleen tai asiakkailleen Tommin motivaatioluennon.n Lisäksi alkukesällä on avoin valmennusseminaari siitä, miten oma henkinen vuori ylitetään.

Valmistautumista hankkeeseen voi seurata Partioaitan,n HelsinkiMission ja Invenion blogeista sekä Facebookista.n Itse juoksun aikana Tommi päivittää kuulumisia Facebookissa puhelinyhteyden sallimissa rajoissa.

Tässä Tommin yhteys, kun haluat lisää tietoa: tommi.sulander@invenio.fi

Blogin kuva Ylen Areenan Luontoretki-sarjasta, jakso Vuorijuoksija Sulander treenaa Nuuksiossa.