Ristiinnaulitse! oli harhautetun ja disinformoidun torikokouksen huuto.

Epävirallinen torikäräjäoikeus puhui. Hänet piti teloittaa.

Yhä uudelleen palaamme pitkäperjantain tapahtumaan. Kuulemme Bachin Matteus-passion rytmikkäät Kreutzige-huudot, Ristiinnaulitse, katsommen Hollywood-filmissä raivoavaa kansanjoukkoa, luemme Uudesta testamentista, miten taparikollinen Barabbas huudetaan vapaaksi ja Jeesus listitään.

Se on ihmiskunnan suuria tarinoita, supermeemi, joka toistuu eri muodoissa vuosisadasta jan kulttuurista toiseen. Sen eri versioissa pahuus palkitaan ja hyvyys rangaistaan, ainakin tilapäisesti.

Tien varteen kokoontunut seurakunta oli hetki sitten huutanut hoosiannaa aasilla ratsastavalle kiertävälle ihmemiehelle. Nyt kokoonn oli haalittu uusi joukko, mukana väkeä ehkä hoosiannakuorostakin. Se kiihotettiin uskomaan, että nasaretilainen oli pohjimmiltaan jumalanpilkkaaja ja pahantekijä.

Se oli valeuutisilla saastutettu torikokous.

Tapahtuin niin kuin tapahtuu näinäkin päivinä. Sen ajan somekampanja, vihapuheryöppy, tahallinen harhautus, disinformaatiopurskahdus ennen ratkaisevaa äänestystä.

Saman ilmiön näimme 30-luvun vaaleissa Euroopassan ja nyttemmin Brexitissä, Yhdysvaltojen presidentinvaalissa sekä median siivittämissä teloituskampanjoissa aina muutaman viikon välein. Suuri yleisö tulee imaistuksi mukaan lynkkaukseen. Tai sankariksi nostamiseen.

Kansaan on helppo manipuloida, kuten huomamme. Itsenäisiä ajattelijoita emme ole, kuljemme joukkohysterian aalloilla. Kiihotumme, ja kiihotamme vuorostamme muita.

Tämä ei ole kannanotto Laajasalon, Louhimiehen tai kenenkään yksittäisenn henkilön tapauksiin. Jokainen niistä on oma tarinansa historioineen vivahteineen. Tämä on kannanotto siihen, miten helppoa on saada kansa ottamaan fanaattinen kanta meneillään olevilla kansankäräjillä.

Kirjoitinn pari viikkoa sitten ideologioista. Samanhenkisten saippuakuplan sisällä on erityisen helppo synnyttää joukkohysteria.n Sote on pelastaja, tai sote on perkeleestä.

Massojen vauhkossa yksilön korkeampi aivotoiminta sammuu. Tunne-elämänsä syväkerroksissa hän toimii kuin pillastunut villihevoslauma tai alfauroksen perässä saalistan tavoitteleva susiklaani.

Jollain primitiivisellä tasolla yhdessä koettu hysteria on ymmärrettävää. Se on geeneissämme.

Ehkä muutaman sadan vuoden päästä pääsemme kulttuurievoluutiossammen vaiheeseen, jossa emme enää tarvitse henkistä väkivaltaa, sanomme ikioman mielipiteemme ilman sakinhivutuksen pelkoa ja katsomme asioita tyynesti vailla näkyvää tai edes peitettyä raivoa. Se on sivistyksen evoluutiota.

Kristinuskon historia alkoi valeuutisia levittävien maksettujen kätyrien kampanjasta, joka pönkitti eliitin valtaa ja alisti hyvyyden. Ristiinnaulitse-huuto on edelleen osa ihmiskunnan kulttuuria. Sitä kannattaa miettiä pitkäperjantaina.

Hyvä uutinen on, että siitä voi lopulta poikia jotain hyvää. Ajan myötä tulee pääsiäinen. Tosin ei aina kolmessa päivässä.

 

#pitkäperjantai, #ristiinnaulitseminen,n #valeuutiset, #disinformaatio, #torikokous, #joukkohysteria, #supermeemi